Älgen är en stor svensk turistattraktion. Tyskarna köper till och med sommarstugor i Sverige för att få en skymt av skogens konung. Och älgen är verkligen imponerande. Det är det största nu levande hjortdjuret och de största älgtjurarna kan väga uppemot 700 kilo, men är trots sina till synes otympliga kroppar snabba och smidiga när det behövs. De är växtätare och i grunden fredliga, men långt ifrån ofarliga för människan om man kommer för nära. Det kan de svampplockare som kommit emellan en älgko och hennes kalv intyga.

Låt dock inte det hindra er, ta chansen att kolla in älg på skolresan. Det arrangeras älgsafaris på flera ställen i Sverige. Inte minst i Småland, men också i Värmland och norra Norrland. Då åker man runt i buss, tåg eller egen bil i älgtäta områden för att se på älgarna i vilt tillstånd.

Ett ännu enklare sätt är att besöka en älgpark. Det är djurparker specialiserade på just älgar, ibland riktigt tama. Som Gårdsjö Älgpark i Heby i norra Uppland, som började sin verksamhet med att ta hand om en älgkalv efter att kalvens mamma dött i en trafikolycka. Eller småländska Målilla Älgpark, som drivs av familjen Österberg. Fördelen med älgar i djurparker är att de är vana vid människor och det går att komma riktigt nära. Det är naturligtvis fantastiskt även att se vilda älgar, men dem kommer ni inte kunna klappa eller mata som i älgparkerna.

Att umgås med älgar och andra djur som befolkar våra svenska skogar ger en ökad förståelse för natur och miljö, ekologi och kretslopp. Det är kunskaper som inte går att få på en klassresa till London eller Paris. Billigare blir det antagligen också, men en liten slant kommer även älgsemestern att kosta. Förutom inträdet i älgparken kostar transporten, boendet, maten och eventuella andra aktiviteter.

Fyll på klasskassan om det behövs. Det gör ni förslagsvis genom att ge er in i försäljningsbranschen. DelikatessKungen samarbetar med skolklasser och idrottsföreningar som får sälja företagets produkter mot provision för att tjäna pengar till klassresan. Det rör sig om lättsålda delikatesser som salami och cheddarost av hög kvalitet i attraktiva presentförpackningar. Ni säljer till privatpersoner eller riktar in er på lokala företag. Knacka dörr eller lägg krutet på nätförsäljning, ni väljer själva. Många grupper återkommer år efter år för att tjäna pengar till nya resor, så bevisligen fungerar det.