Tankar på att tillbringa semestern på en campingplats har kanske inte fått draghjälp av hjärndöda realityserier som framställer campare som mindre vetande, men att semestra på camping är inte alls en dum idé. Det blir lite dyrare än att utnyttja allemansrätten och slå läger mitt i skogen, men å andra sidan ingår en massa service.

Här finns vatten både för att laga mat och för att diska efteråt, dusch, toalett och tvättmöjligheter. Särskilt om ni ska bo i tält är det skönt att kunna använda moderna bekvämligheter, men på de flesta campingplatser finns det också enklare stugor med matlagningsmöjligheter att hyra.

Förutom hygienutrymmen har de flesta campingplatser gratis wifi och grillplatser öppna för alla campinggäster, en kiosk eller butik och möjligheten att spela minigolf eller volleyboll. Dessutom ligger nästan alla campingplatser i anslutning till vatten med en bra badplats där det kanske också går att hyra kanoter eller trampbåtar.

Ska man åka på skolresa under den varmare delen av året är alltså tältboende på en camping ett smidigt sätt att bygga ett basläger i den region man ska besöka. Eftersom det är ett snabbt jobb att riva och sätta upp tält är det heller inget som hindrar att man flyttar från en campingplats till en annan efter några dagar och på så vis får tillgång till ett större område. Men oavsett om man ska boka en eller flera campingplatser är det smart att lyssna med campingpersonalen om de har någon särskild inriktning. Stora campingar har ofta en yta för barnfamiljer med husbil, en med lite ungdomligare prägel och så vidare, medan mindre campingplatser är mer begränsade och det är inte alla husvagnscampare som vill bo granne med trettio skolelever.

Annars är det mest fördelar med att sätta upp sina tält på en campingplats jämfört med att campa i valfri skogsglänta. Det kostar, men har ni inte redan fyllt upp klasskassan kan ni göra det genom att sälja delikatesser. DelikatessKungen samarbetar med skolklasser och andra grupper av unga som behöver extrapengar. De tillhandahåller varorna (chokladpraliner, salami, cheddar mm), ni säljer dem till vänner och bekanta, där ni bor eller på nätet, och så delar ni på vinsten.

Ni kan finansiera hela skolresan genom denna försäljning, det har andra gjort innan er. Att sälja delikatesser är både kul och lärorikt, och ni säljer precis så mycket ni har lust och behöver aldrig lägga ut egna pengar.