Äventyrsbad har ploppat upp i stad efter stad de senaste åren, men utomlands har de faktiskt funnits ända sedan 1940-talet. Åtminstone utomhus, det första inomhusbadet öppnades 1985, i Edmonton i Kanada. Fenomenet är populärt nästan oavsett ålder, för barn i förskolan, deras föräldrar och alla åldrar däremellan. Allt som krävs är att man har lite barnasinne kvar. Kanske kan det vara något för en skolresa eller utflykt med klassen?

Vad är då ett äventyrsbad? Det är helt enkelt en badanläggning med ett större utbud än en vanligt motionsbad med vanliga, fyrkantiga bassänger och på sin höjd en trampolin. Det kan vara grottor, vattenfall, vågmaskiner eller rutschkanor.

Några exempel på äventyrsbadanläggningar är Fyrishov i Uppsala, som har tropisk värme, en grotta, vattenkanoner och fontäner, Nordpoolen i Boden vars grotta har en inbyggd ångbastu och Storsjöbadet i Östersund med inte mindre än tre rutschkanor och en vattenpist.

Utomhusanläggningar kallas ofta för vattenparker. Upplägget är vanligen detsamma, men lite större. Sedan finns det äventyrsbad som är både inomhus och utomhus samtidigt. Exempel på detta är Aqua Nova i Borlänge.

Den som vill ha ett ännu större äventyr kan med fördel besöka ett utländskt äventyrsbad som Tropical Islands i Krausnick i östra Tyskland. Den anläggningen är lika stort som åtta fotbollsplaner! Här finns en lagun med vattenfall, en regnskog och lite annat smått och gott som man inte hittar i den lokala simhallen.

Men då börjar det bli ett rejält projekt som kräver flyg och hotell, till skillnad från ett svenskt äventyrsbad som man i bästa fall kan ta sig till med lokaltrafiken och den enda övriga kostnaden är inträdet på runt en hundralapp, och kanske ett besök på en hamburgerrestaurang efteråt.

Oavsett om äventyrsbadet ni tänker besöka ligger i Karibien eller i Boden kanske det skulle passa bra att fylla på klasskassan. Ett sätt är att sälja DelikatessKungens produkter till klassresan, som belgiska praliner, brittisk cheddarost och tysk salami. Ni väljer själva var och hur ni ska sälja, men DelikatessKungen hjälper er naturligtvis hela vägen. Det har de gjort med andra skolklasser, idrottsklubbar och föreningar ända sedan 1992. Eftersom försäljningen är provisionsbaserad tjänar ni mer pengar ju mer energi ni lägger på försäljningen. Många grupper kommer dessutom tillbaka år efter år för att få råd med nya äventyr.