Äventyrsbanan Stockholm låter som en hinderbana, men det är faktiskt ett företag som håller till i Älta, söder om Stockholm. Där finns visserligen höghöjdsbanor, men det är mycket mer än så. Hit åker företag för att leva vildmarksliv och leka av sig i några timmar eller ett par dagar. Fast när vuxna leker kallar man det ju för ”teambuilding” så att det ska låta mer konstruktivt.

Och visst är det konstruktivt att ta sig ut i naturen, oavsett ålder. Därför anordnar man också skolaktiviteter från årskurs 3 upp till gymnasiet. Gör det till en kul dagsutflykt eller en hel skolresa med övernattning i vildmarken.

Höghöjdsbanor är alltså en av byggstenarna i verksamheten. En annan är vildmarksaktiviteterna där deltagarna får lära sig allt från att använda karta och kompass, göra upp eld i skogen och laga mat ute i naturen. Den mest övergripande byggklossen i Äventyrsbanans verksamhet är nog ändå hur man stärker gruppkänslan med hjälp av samarbetsövningar, antingen praktiska övningar som hur man lagar mat över öppen eld eller mer konstruerade som att lösa uppgifter tillsammans på hög höjd. En vildmarksguide hjälper klassen att ta sig till sjölägret där natten tillbringas i företagets tältkåta.

Till Älta tar ni er med buss från Slussen på bara en kvart, så trots att det handlar om skog och natur är det nära till stad och bebyggelse. Därför kan ni lätt koppla ihop ett besök på Äventyrsbanan med andra aktiviteter på en längre skolresa i eller kring huvudstaden.

Exakt hur ni ska lägga upp klassresan beror kanske på hur mycket pengar ni har lust att lägga. Behöver ni ett tillskott i klasskassan kan ni se till att tjäna pengar innan ni åker. Arbetsmarknaden är kanske inte helt öppen för en grupp minderåriga skolelever, men helt kört är det inte. Ett roligt sätt att tjäna pengar till klassen är försäljning ihop med DelikatessKungen, som jobbat med skolklasser och idrottsklubbar i många år.

Företaget tillhandahåller lättsålda delikatesser som lufttorkad salami, handgjorda chokladpraliner och lagrad cheddarost. Ni säljer på er egen hemort, till företag eller privatpersoner. Eller på nätet! Varje elev får en egen webbshop med en länk som kan spridas till släkt och vänner. En smart app håller ordning på försäljningen.

Först tar ni upp beställningar. Sedan får ni hem varorna och till sist levererar ni dem till kunderna som betalar vid leverans. Ni behåller er andel av pengarna och skickar resten till DelikatessKungen.