Semester måste inte innebära slöa dagar på stranden med sol och bad. Inte en skolresa heller. Det viktiga är ju att man får ett miljöombyte och chans att hänga med kompisarna utanför skolan. Man kan t ex lära sig saker och få inblickar i andra kulturer. En typ av samhälle de flesta aldrig får uppleva är bisamhället, men det kan ni få göra genom att besöka en bigård på skolresan eller skolutflykten.

Bin är otroligt fascinerande djur. Precis som livet i en myrstack kan en bikupa tyckas vara oorganiserat kaos. Inget kunde vara mer felaktigt. Ett bisamhälle är ett välfungerande maskineri där alla har sin uppgift. I toppen finns bidrottningen. Hon leder arbetet och är den absoluta förutsättningen för samhällets existens eftersom hon är det enda biet i kupan som föder nya bin. De manliga bina kallas drönare och deras enda uppgift är att para sig med drottningen. Övriga bin har olika uppgifter i olika skeden av livet. En del samlar nektar, andra vaktar eller städar. Det är också stor skillnad på verksamheten i kupan beroende på årstid, det är ju ont om blommor på vintern.

Förutom att kunna ge oss honung gör bina en stor insats för miljön. När de flyger från blomma till blomma pollinerar de växterna. Enkelt uttryckt skulle vi få mindre mat på bordet om det inte vore för bina. Därför är ett besök på bigården inte bara ett besök i en ny värld utan ett sätt att få ökad förståelse för miljö, djur och natur – blommor & bin helt enkelt.

Det finns biodlare av alla olika storlekar. De minsta har 1-2 kupor som ren hobby, de största flera hundra kupor. Hittar ni inte på egen hand en biodlare på lagom avstånd som tar emot besök från allmänheten kan ni lyssna med Sveriges Biodlares Riksförbund.

Behöver ni pengar till klasskassan kan ni dra nytta av andra delikatesser. DelikatessKungen samarbetar med skolgrupper som behöver tjäna pengar till klassresan. De tillhandahåller delikatesserna, ni säljer dem mot provision på er egen ort, till grannar eller lokala företag. Ingen honung, men väl chokladpraliner och dragerade mandlar. För den som till äventyrs inte är förtjust i sötsaker finns salami, cheddarost och olivolja.

Ni bestämmer själva hur ni ska gå tillväga och vilken tid ni vill lägga på arbetet. DelikatessKungen hjälper er med tryckt säljmaterial och en försäljningsapp. Är ni flitiga som bin kommer ni tjäna mycket pengar.