Åland och Åbo är platser vi svenskar vanligtvis besöker med båt. Eller besöker förresten, det är väl knappt att vi brukar kliva av Ålands-/Finlandsfärjan. Vårt intresse finns på båten, närmare bestämt i taxfreebutiken. Men nu tänkte jag föreslå ett sätt att besöka dessa platser på riktigt, och dessutom göra en skolresa av det.

Det är kortare avstånd mellan Åland och Sverige än mellan Åland och Finland, men ön är som bekant finländsk. Mellan Åland och Åbo, som är den finska stad som ligger närmast Åland ligger Skärgårdshavet. Räknar man in alla skär, kobbar och uppstickande klipphällar är antalet öar i detta område runt 50 000 stycken, men bara 257 av dem är större än 1 km2. Totalt har öarna i Skärgårdshavet 33 000 fast bosatta invånare, så det är inte ett dött område.

Cykel

Bor man där ute har man naturligtvis en viss vana av båtar och kanske t o m en egen båt. Fast det går faktiskt att ta sig fram mellan öarna utan att ha egen båt eller ens vara simkunnig. Ålandstrafiken kör nämligen färjetrafik mellan väldigt många öar, så här går det att saxa sig fram för en billig penning. Detta faktum i kombination med det naturligt platta landskapet gör sträckan Åland-Åbo perfekt för en cykeltur. Den totala sträckan från Mariehamn på Åland till centrala Åbo är lite drygt tio mil. Det beror ju också på vilken väg man väljer. Uppdelat på några dagar, i lugnt tempo och med regelbundna pauser är distansen inga problem ens för barn ganska långt ner i åldrarna, och täta stopp blir det naturligt vid alla färjetransporter.

Resan Stockholm-Åland respektive Åbo-Stockholm sker även de enklast med färja, cyklarna lämnar man på bildäck. Stockholm-Åland tar bara några timmar medan Åbo-Stockholm görs bäst medan eleverna tar igen sig i sovhytter. De övriga övernattningarna, mellan cykelturerna kan ske i tält eller stugor på campingplatser, på pensionat, vandrarhem, bed & breakfast eller hotell. Kanske en kombination, där man en natt i mitten unnar sig ett lite bättre boende och i övrigt håller tillgodo med tält eller vandrarhem.

Eftersom ni till stor del transporterar er själva kan detta bli en rätt billig resa. Särskilt om ni sover i tält och lagar mat på stormkök. Men några euro går det åt hur man än gör och dessa kan ni spara ihop redan innan resan genom att bland annat sälja olika produkter, så som salami och godis.