Ekonomiska museet är ett museum inte många hört talas om. Det beror på att det fram till nu hetat Kungliga Myntkabinettet och har så gjort i flera hundra år. Det är faktiskt ett av Sveriges allra äldsta museer. Genom namnbytet vill man göra det lite modernare och understryka att museet inte bara handlar om mynt utom om ekonomi i största allmänhet. Den 20 november i år öppnar man i nya lokaler på Narvavägen i Stockholm i en byggnad man delar med Historiska museet.

Så den skolklass som har vägarna förbi kan ju passa på att besöka bägge museerna på en gång, på en skolutflykt eller skolresa. Ekonomi kanske inte låter som ett ämne för ett actionfyllt museum, men det är faktiskt mer spännande än man kan tro. Här blir det utställningar, föreläsningar och aktiviteter om och kring ekonomi och pengar. Som skolgrupp kan ni välja att besöka Ekonomiska museet på egen hand eller boka en visning.

Ekonomi är ju ett område vi alla dras in i vare sig vi vill det eller inte. Det är fullt möjligt att gå genom livet utan att skaffa sig en relation till Vasaskeppet eller Carl Milles trots att bägge har egna museer, men pengar och finans kommer man inte undan. Man måste ju handla, bo och leva, och ju förr vi lär oss att handskas med pengar – desto bättre.

Apropå det kostar det ju pengar att resa, även om ett par museidagar i Stockholm är bland det billigaste man kan göra. Det går åtminstone att göra det billigt, men om ni vill besöka en nöjespark, gå på rockkonsert eller något annat på samma resa kan det lätt dra i väg.

Men då kan man se till att skaffa mer pengar innan resan. En skolklass har många sätt att skaffa ekonomiska resurser. Ett av de mer populära är provisionsförsäljning. Ni kan exempelvis starta en försäljning ihop med DelikatessKungen. De tillhandahåller varorna, ni säljer dem och så får ni en del av vinsten.

Varorna det gäller är bl a lufttorkad salami, ekologisk olivolja och en prisbelönt cheddarost. Först tar ni upp beställningar genom att knacka dörr eller kampanja på nätet. Sedan får ni hem allt ni sålt och så levererar ni godsakerna till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Ni bestämmer själva hur mycket kraft ni ska lägga, men det går att finansiera hela skolresor med försäljningen av delikatesser.