Ständigt hörs röster som säger att dagens unga inte begriper sig på pengar, att de är överrepresenterade hos Kronofogden, tar dåliga sms-lån och borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan.

Det är faktiskt ingen dum idé, och det är tveksamt om det finns något bättre ställe att börja än på Kungliga Myntkabinettet, Sveriges ekonomiska museum, som man hittar i Gamla stan i Stockholm. Där ligger det, som av en händelse, ett stenkast från kungliga slottet, Börsen och Riksdagen. På Kungliga Myntkabinettet behandlas alla ekonomiska frågor, från penning- och finanshistoria till faktiska pengar, alltså mynten.

I kabinettets basutställningar visas mynt, sedlar, aktiebrev, plånböcker och sparbössor, men man har också en utställning om entreprenörskap. Detta breda utbud gör det möjligt att anpassa besöket till att passa just er grupp, oavsett barnens ålder. Lågstadieelever kan få en grundkurs i vad pengar är, vem som uppfann myntet och hur man handlade innan dess. Därefter får eleverna göra en egen sedel med sitt eget fotografi på. Mellanstadieeleverna får en lektion i myntmaterial, en förklaring av inflation och en grundkurs i sparandets historia. Högstadiet och gymnasiet kan t ex få information om kopplingen mellan ekonomi och samhällsutveckling eller en kurs i entreprenörskap. Men det här var bara exempel, vid bokning av visning ombeds läraren berätta om det är något särskilt ni önskar fokusera på så att man kan få till ett så lärorikt besök som möjligt. Pengar är ju basen för nästan alla skolämnen: matematik, samhällskunskap, historia…

Visningarna kostar pengar, men själva inträdet till museet är gratis för skolklasser (och deras lärare). Bara en sådan sak! Vill ni avsluta besöket lika ekonomiskt kan ni äta medhavd matsäck på Kungliga Myntkabinettet. Och apropå pengar, alla utflykter kostar ju pengar, och är ni ändå i Stockholm kanske klassen passar på att göra något dyrare och mer lättjefullt än att kolla in ett pengamuseum. Ni har ju exempelvis Gröna Lund bara ett par kilometer därifrån, och där kan man sätta sprätt på rejält med pengar. Vill ni få debet och kredit att gå ihop kan ni fylla på sparbössan/plånboken/klasskassan i andra änden genom att idka lite försäljning och därigenom lära er ännu mer om pengar.