Det kanske vanligaste resmålet för en skolutflykt eller klassresa är Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Populariteten är ingen slump, nöjesfält är ett vinnande koncept. Den vackra placeringen av Grönan är antagligen också en anledning till att just denna nöjespark lockat miljoner besökare genom åren.

I centrum står såklart åkattraktionerna. Här finns ett flertal berg- och dalbanor (2021 kommer det ännu en), Lustiga Huset och Fritt Fall, där man åker rakt nedåt i 100 km/h. Man kan åka runt i olika banor och maskiner en hel dag utan att ledsna, och med ett åkband gör man det dessutom utan extra kostnad.

Man kan också tävla mot kompisarna i 5-kamp och när man vill vila finns en mängd olika restauranger och kaféer för alla smaker. Samtliga har vegetariska och veganska alternativ och innehållsförteckningar över allt man serverar som en extra säkerhet för allergiker.

På Grönans stora scen har många världsartister uppträtt. Inte bara svenska storheter som Evert Taube, Jussi Björling och ABBA utan också internationella artister som Paul McCartney, Jimi Hendrix och Louis Armstrong.

Det finns också gruppaket för skolklasser på Gröna Lund, och till och med utbildning. Åkattraktioner är inte bara förströelse, glädje och ett pirr i magen utan också matematik, fysik, naturvetenskap, Newtons lagar och G-krafter. Allt detta kan man få lära sig mer om under en riktigt fartfylld lektion.


Till Stockholm finns såklart alla tänkbara transportalternativ. Den sista biten, från citykärnan till Djurgården kan ni välja mellan buss, spårvagn eller båt i form av Djurgårdsfärja. Från Slussen tar båtresan bara åtta minuter. Man åker på vanliga biljetter från Storstockholms Lokaltrafik och den bedårande utsikten får man på köpet.

Nöjer ni er med att åka på skolresa till Gröna Lund utan andra stopp på vägen behöver det inte bli så dyrt, men inträdet och åkbanden är inte gratis. Lägger ni till kostnaderna för resa, mat och boende för hela klassen kanske de tillsammans överstiger klasskassan, men det går att ändra på. Ett snabbt och roligt sätt för en skolklass att tjäna pengar är att jobba ihop med DelikatessKungen.

Säljer ni företagets delikatesser kan det finansiera skolresan för det är lättsålda och populära produkter som belgiska chokladpraliner, ekologisk jungfruolivolja och dragerade mandlar som går att sälja både till släkt och vänner, på mammas och pappa jobb och på Facebook. Ni får ersättning för varje såld produkt så det lönar sig att ligga i.