Hornborgasjön i Västergötland är en fågelsjö av rang. Här finns änder, gäss, måsar, trutar, tärnor, örnar, hökar, skarvar och svanar, men mest känd är Hornborgasjön såklart för sina tranor. På väg från sydligare breddgrader på våren passar de på att stanna till vid sjön. Vissa dagar är det upp till 25 000 tranor på samma gång, och trandansen vid Hornborgasjön är ett fantastiskt skådespel som inte alls gör sig lika bra på tv som på plats.

Så gör en utflykt med klassen dit och upplev dansen på plats! Det anordnas guidade turer vid sjön. Fast om ni verkligen vill få fördjupade kunskaper kan ni vara med på något av de skolprogram som arrangeras där man under flera timmar får lära sig massor om flyttfåglar, men också om växter och livet i sjön.

Hornborgasjön ligger mellan Skara, Falköping och Skövde. Från alla tre städerna går bussar till Hornborgasjön där man antingen samlas vid Länsstyrelsens naturum på sjöns östra sida eller på informationscentralen Trandansen vid sjöns södra spets. Totalt kommer runt 150 000 besökare under några veckor i mars-april. Mest svenskar, men även fågel- och naturintresserade turister från hela världen.

När ni vill ta en paus från fågellivet kan ni äta eller fika på Café Doppingen. Passa också på att göra fler upplevelser i området när ni ändå är där. Besök Falbygdens Osteria i Falköping, där man producerat ost sedan 1878, eller Dalénmuseet i Stenstorp och få en djupare bild av nobelpristagaren Gustaf Daléns fascinerande liv och – inte minst – hans många uppfinningar.

Som vanligt är det pengar som begränsar. Tranor betalar inte för hotell och mat. De slår sig bara ner vid Hornborgasjön och låter sig väl smaka av de spannmål myndigheterna strör ut. Som människa har man högre krav på tillvaron och då kommer det att kosta. Förutom tåg till till någon av de närmaste städerna och buss den sista biten kommer ni behöva betala för mat och för boende i form av hotell eller vandrarhem, eventuell guidning och inträdesavgifter.

Lösningen är försäljning. Sälj DelikatessKungens produkter och tjäna pengar till klassresan. Ni väljer själva om ni ska sälja deras handgjorda belgiska praliner och lufttorkade salami genom att knacka dörr i era bostadsområden, uppvakta lokala företag eller lägga energin på att sälja över nätet. Ni väljer också hur mycket tid ni ska lägga på arbetet. Ersättningen är provisionsbaserad och alltså helt styrd av hur bra ni lyckas med försäljningen.