En del åker till Sydeuropa på skolresa, andra till Stockholm, men varför inte ladda batterierna i en svensk sommaridyll istället? Testa Hjälmargården, som bokat grupper i över 50 år. 1962 köptes den av KSM, Kristen Samverkan Mellansverige, som sedan dess använt den som kursgård, men när de inte driver egna evenemang hyrs den ut till kommuner, företag, föreningar och andra grupper. Personalen har med andra ord en bred erfarenhet av att anordna läger och gruppevenemang av olika slag.

Hjälmargården ligger i Läppe utanför Vingåker, vid Hjälmarens södra strand. Aktiviteter på platsen är bl a beachvolleyboll och minigolf. Och så allt som har med vatten att göra – bad, kanoter, optimistjollar och andra flytetyg.

Ni väljer själva om ni vill laga mat i gårdens självhushållskök eller ha helpension. Bor gör ni i flerbäddsrum med wc och dusch. Även där kan ni välja, om ni vill ta med egna lakan eller boka med full service. Det finns plats för 200 personer, så om ni vill kan ni boka ihop med några parallellklasser. Hjälmargården skräddarsyr skolresan enligt era önskemål. Det enda som inte går att välja bort är sjöutsikt och vackra omgivningar.

Till Hjälmargården är det 15 mil från Stockholm och 28 mil från Göteborg. Åker ni med kollektivtrafiken kan ni ta tåget till Örebro eller Vingåker. Därifrån åker ni buss till Läppe.

Det kanske allra bästa med att boka en klassresa på det här sättet är att ni redan i förväg vet hur mycket pengar det kommer att kosta, till skillnad från en mer improviserad resa till en större stad med massor av olika möjligheter och aktiviteter. En del av Hjälmargårdens aktiviteter kostar också extra, men priserna vet ni redan när ni bokar så det behöver inte bli några obehagliga överraskningar när notan ska betalas.

Men klasskassan kanske ändå behöver en injektion innan ni ska åka och det finns flera möjligheter för en skolklass att tjäna pengar. Ett populärt sätt är att även där samarbeta med proffs, företag som har väl beprövade affärsidéer. Ett av dem är DelikatessKungen, som säljer delikatesser ihop med grupper av ungdomar, som skolklasser och idrottsklubbar. Ni finansierar skolresan genom att sälja deras varor.

Ni säljer företagets salami, cheddarost och andra populära delikatesser till grannar och vänner, företag och kommunala verksamheter på er egen ort. Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni varorna, tar betalt och behåller er andel. Inga utlägg, bara ren vinst.