Järvsö är en liten by i Ljusdals kommun, invid Ljusnan, med runt fjortonhundra invånare. Mest känd som Lill-Babs hemort, men Järvsö är mycket mer än så. Denna vackra turistort är ett perfekt resmål för skolresan, och om ni inte nöjer er med att gå runt och njuta av naturen finns det några platser och aktiviteter ni inte vill missa.

I Järvsös egen djurpark Järvzoo får eleverna träffa och lära sig mer om nordiska däggdjur och fåglar, som duvhök, kungsörn, diverse ugglor, myskoxe, fjällräv och ren. I rovdjurscentret ”De 5 Stora” får eleverna fördjupad kunskap om björn, varg, lodjur, järv och människa. (Jadå, alla fem finns här, livs levande.) Vid rastplatsen Skogskojan kan ni fika och grilla korv.

Är ni ändå inte less på djur vill jag rekommendera Svedbovallens fäbod, en av få fäbodar som fortfarande är i bruk. Här finns kor och getter. Korna är av de utrotningshotade raserna fjällko och rödkulla. På vallen har man egen tillverkning och försäljning av messmör, smör och ost, som också går att avnjuta i fäbodcaféet.

På Järvsö Ryttargård erbjuds turridning och uppvisningar. Hoppning, dressyr och westernridning står på programmet, med såväl ponnies som större hästar för ridsugna besökare i alla åldrar. Gårdens ridlärare har arrangerat kurser och läger sedan 1982.

Järvsöbacken är ett ställe som nog funkar bäst på vintern, där anordnades SM i slalom redan 1940. Idag är detta en jätteanläggning, Sveriges elfte största, med nitton nedfarter i alla svårhetsgrader från gröna till svarta, 130 snökanoner, skiduthyrning, skidskola, restaurang och kiosk.

Men Järvsö är som sagt inte bara storslagen natur. När ni är där bör ni också passa på att titta på byggnader. På Karlsgården, Hälsingegårdarnas äldsta visningsgård, kan ni få en guidad tur och inblick i hur livet var förr, för sådär tusen år sedan. I en specialvisning för barn ingår saft och bullar (fast de är inte tusen år gamla).

Järvsö Kyrka bör också ses. Det är Sveriges största landsbygdskyrka med hela fjortonhundra sittplatser, alltså ungefär lika många som den bofasta befolkningen. För att få fullsatt krävs det nog att Lill-Babs kommer och sjunger, och det händer.

I Järvsö kan ni välja att bo på camping, i stugby, på hotell eller vandrarhem, och resan till och från Järvsö sker lämpligen via järnväg. Tågen stannar dagligen på Järvsö station.