Cypern är Europas allra södraste utpost. Geografiskt räknas ön egentligen till Asien i sin plats i östra delen av Medelhavet, men kopplingen till Grekland gör att Cypern ändå ofta räknas till Europa. Sedan 2004 är Cypern dessutom fullvärdig medlem i EU och valutan på ön är Euro. Under bronsåldern var Cypern en viktig källa för koppar, men numera är de huvudsakliga näringarna jordbruk, fiske och turism.

Det sistnämnda beror mycket på att det varma klimatet är attraktivt, inte minst för oss frusna nordbor. Under perioden maj-oktober visar termometern ofta över 30 grader, nederbörden är minimal och i havet är det 21-28 grader. Inte konstigt att vi gärna åker dit på semester, varför inte med klassen?

Cypern är uppdelad mellan den turkcypriotiska delen i norr, Turkiska republiken Nordcypern, som enbart erkänns av Turkiet (36 procent av öns yta), och Republiken Cypern i söder (59 procent), som är den del turister vanligen söker sig till. Där är grekiska det officiella språket, men man klarar sig alldeles utmärkt med engelska.

Vad gör man då på Cypern? Ligger och njuter vid poolen eller på någon av de många och långa stränderna såklart, men Cypern har mer att erbjuda, oavsett om ni väljer Nicosia, Larnaca, Limassol, Paphos, alltihop eller något helt annat. Så när ni ledsnat på att steka i solen kan ni lära er dyka och snorkla, åka på jeepsafari, vandra längs öns vackra naturstigar, shoppa, besöka fantastiska kyrkor och katedraler och ta del av Cyperns rika historia och kultur. Massor av platser och byggnader på Cypern återfinns på UNESCO:s världsarvslista.

Det kostar en hel del att semestra på Cypern även om restauranger och hotell är billiga med svenska mått mätt. Transporten kräver flygresa som med direktflyg tar över fyra timmar, och även om det går att komma billigare undan genom att välja lågprisflyg och mellanlanda exempelvis i Aten kommer plånboken att blöda en del.

Fyll på klasskassan i god tid, så att ni slipper välja bort aktiviteter ni vill göra. Hur fyller man på den då? Man kan anordna loppis, spela teater eller revy för de närmast sörjande, men allt sånt slutar ju i regel med att det är föräldrarna som betalar. Sälj delikatesser istället! Delikatesskungen har i över 25 år hjälpt skolklasser och idrottsföreningar att genomföra sina resor. Titta här om inte ett försäljningssamarbete med dem kan vara något för er.