Slovenien är ett bra land att turista i, och huvudstaden Ljubljana är inget undantag, så den som vill åka på en lagom exotisk skolresa till en billig storstad gör klokt i att välja Ljubljana.

Fast det där med storstad kanske är mycket sagt. Det är visserligen en huvudstad, men en av Europas allra minsta, i ett av Europas minsta länder. I Ljubljana bor det drygt en kvarts miljon. Lite fler än i Uppsala, men nästan ingenting i jämförelse med Stockholm.

Ljubljana har varit huvudstad i omgångar för alla möjliga riken, redan från början av 1800-talet. Efter andra världskrigets slut blev Ljubljana huvudstad i Slovenien, som så småningom införlivades i Jugoslavien, men sedan 1991 då Slovenien förklarade sig självständigt från den jugoslaviska federationen, är staden återigen huvudstad för Slovenien.

Ljubljana är en mycket grön stad. Staden är full av trevliga parker, men man behöver heller inte gå många meter från stadskärnan för att hitta ganska orörd natur. Boka gärna in en guidad fjällvandring under ert besök. Svenska fjällen i all ära, men en promenad i Alperna slår det mesta. Missa inte heller gamla stan och ta en båttur på Ljubljanica, floden som löper genom staden.

I Ljubljana tar man sig runt med lokalbussar om man inte väljer att gå till fots. Annars är cykel ett populärt transportmedel. Det går att hyra cyklar i ett snillrikt självservicesystem och när ni ledsnat på att cykla lämnar ni cyklarna på någon av de 600 parkeringar som används som uppsamlingsplatser, hur smidigt som helst.

Euro är valutan i Slovenien, och man får ganska mycket för pengarna så den som så önskar kan unna sig lite lyx för en billig penning. Såväl mat- som transport- och hotellkostnader är klart överkomliga för svenska plånböcker.

Förutsatt att plånböckerna inte är tomma. Behöver ni fylla på klasskassan inför Slovenienresan kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Om ni säljer deras delikatesser, som belgiska chokladpraliner och kryddstark salami, får ni betalt för varje produkt ni säljer. Eftersom hela ersättningen är provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni vill lägga på jobbet. Fler timmar ger högre försäljning och större klasskassa. Andra skolklasser har finansierat skolresan genom denna försäljning och även kommit tillbaka för att tjäna pengar till nya resor. Beställ ett informationspaket och fundera över om det inte skulle passa även er, oavsett om ni vill åka till Ljubljana eller Ludvika.