Mitt på Djurgården i Stockholm ligger Rosendals Trädgård, en handelsträdgård med stort engagemang i hållbarhetsfrågor, som vill sträva efter en värld där konsumtionen inte står i strid med jordens resurser. En plats som gjord för en utflykt med skolklassen.

Själva trädgården har funnits sedan 1800-talet, men på 1980-talet bildades stiftelsen Rosendals Trädgård. Tanken med den var att driva en biodynamisk handelsträdgård och samtidigt ge människor information kring sambanden ”mellan jord och bord”, kunskaper som till stora delar gått förlorade i vårt moderna samhälle.

Här finns grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgårdar, komposter, vedugnsbageri, gårdsbutik och ett KRAV-certifierat kafé. Ett av de senaste projekten är ”Lek Odla Väx!” där förskolor och skolklasser deltar i odlingsprojekt. Genom att både få gräva, odla och smaka får man en större förståelse för hur grödorna når matbordet, något alla som ”skördar” sin mat på stormarknader kan behöva påminnas om.

Och glöm inte bort att äta! I Rosendals Trädgårdskafé serveras bröd och bakverk från det intilliggande vedugnsbageriet och i möjligaste mån kommer grönsaker, frukter och örter från den biodynamiska trädgården.

Vill ni inte förlägga en hel dag på Rosendals Trädgård finns det mycket annat att se och uppleva eftersom handelsträdgården ligger i Kungliga nationalstadsparken. Passa på att boka en guidad visning av Rosendals Slott uppfört på 1820-talet åt kung Karl XIV Johan.

På Djurgården finns också Gröna Lund, Skansen, Abbamuseet, Waldemarsudde, Junibacken, Thielska galleriet, Aquaria och många andra sevärdheter. Till Djurgården tar ni er med buss eller Djurgårdsfärja från centrala Stockholm, om ni inte väljer att promenera längs med vackra Strandvägen och över Djurgårdsbron.

Här kan ni helt klart få tiden att gå en hel vecka, men då behöver ni någonstans att bo också. STF:s vandrarhem af Chapman är ett av de mest spektakulära alternativen. En över hundra år gammal båt som legat för ankar och fungerat som flytande vandrarhem sedan 1949. Men självklart finns det många andra hotell och vandrarhem på och omkring Djurgården.

Delvis är det ju också en fråga om pris. Ju billigare ni bor, desto mer har ni råd att uppleva. Allra mest om ni innan resan fyller på klasskassan genom att inleda ett försäljningssamarbete med Delikatesskungen. Sälj deras produkter, som cheddarost och salami i lättsålda presentförpackningar, så får ni del av vinsten. Eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid och energi ni vill lägga ner. Kontakta Delikatesskungen för mer information eller beställ ett säljpaket och sätt igång.