Vare sig ni vill öva på tyskan, titta på vackra byggnader eller känna historiens vingslag är Österrikes huvudstad Wien ett bra resmål för skolresan.

Wien är en jättestad med nästan två miljoner invånare. Den grundades av romarna. Dessförinnan var det en keltisk bosättning. Under andra världskriget anslöts Österrike till Tyskland, så då tappade Wien sin huvudstadsstatus. Efter kriget delades staden upp mellan krigsvinnarna, men efter att landet fick tillbaka sin självständighet blev också Wien åter en enad stad.

Idag står Wien i centrum för många organisationer inom ekonomi och politik, som Opec, OSSE, IAEA och UNHCR. Här har man arrangerat VM i ishockey och EM i fotboll, och sedan 2001 har Wiens stadskärna en plats på Unescos Världsarvslista.

Österrike är lite varmare än Sverige. Åtminstone maj och september kan absolut räknas som sommarmånader med svenska mått mätt, men Wien funkar som resmål hela året. Det finns gott om sevärdheter som alla fungerar både sommar- och vintertid.

Spanska ridskolan, grundad 1729 men med ännu äldre anor, är en stor turistattraktion. Augarten är en 50 hektar stor park mitt i stan. Och det finns gott om platser med svenska kopplingar. Ett torg i Wien heter Schwedenplatz och bron bredvid Schwedenbrücke som tack för svenska hjälpinsatser efter första världskriget. Stadsdelen Brigittenau är uppkallad efter Heliga Birgitta och Strindberggasse efter August Strindberg.

Men Wien behöver knappast Sveriges hjälp för att skaffa stjärnglans, de har sina egna kändisar, som Siegmund Freud, Wolfgang Amadeus Mozart och Joseph Haydn. Ingen av dem är född i staden, men alla verkade här och de två sistnämnda dog i Wien.

Till Wien kan ni både åka tåg och flyga. Flyget går lite snabbare, men räknar man in säkerhetskontrollerna och resorna till och från flygplatserna blir tåg ett intressant alternativ. Även boendet erbjuder många alternativ i Wien, allt från sovsalar och vandrarhem till fashionabla lyxhotell – ni bestämmer.

Och klasskassan. En skolresa till Österrikes huvudstad blir nästan ofrånkomligt dyrare än motsvarande tripp till Stockholm. Har ni inte börjat samla pengar till skolresan är det dags att börja. Ett sätt är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Om ni säljer deras varor hjälper de er att få råd med resan. Ersättningen är provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket tid ni vill lägga ner och därmed hur mycket pengar det blir. Andra skolor har finansierat hela skolresan med denna försäljning, så kanske passar det även er.