Många klasser vill åka på skolresa till New York eller åtminstone Paris, och det är ingen omöjlighet. Om man målmedvetet samlar pengar till klasskassan kan det gå att få ihop de pengar som krävs. Fast frågan man måste ställa sig är om det är värt priset. Ska man lägga all fritid under tre års tid på att tjäna pengar pengar till klassresan måste själva resan vara alldeles fantastisk ifall det ska vara värt mödan.

En annan lösning är att satsa på en riktigt billig skolresa. Det är väl ändå att komma iväg som är det viktiga, att få umgås i några dagar, få nya upplevelser och skapa minnen? Ingenting säger att man måste korsa Atlanten för att få en unik och minnesvärd resa. Det går att göra på betydligt närmare håll. Praktiskt taget hemma, eller åtminstone i den egna kommunen.

Att tälta i närmaste skog är helt gratis. Maten kan lagas över öppen eld eller i stormkök och mängder av aktiviteter är helt kostnadsfria eller närapå – bada, frågesport, brännboll eller att bara hänga vid lägerelden. Vill ni komma lite längre kanske ni kan tälta utanför någons sommarställe. Inte många kan ta emot en hel skolklass i sitt hus, men ett tiotal tält på tomten har många plats för, och då får ni automatiskt tillgång till bekvämligheter som toalett och kylskåp.

Men man behöver inte gå till ytterligheter, en skolresa kan vara billig utan att vara gratis. Det kan vara bekvämt att kosta på sig restaurangmat och kul att åka iväg på lite aktiviteter utan att behöva vända på varenda krona.

Behöver ni påfyllning i klasskassan kan ni med fördel starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, ett företag som säljer sina produkter genom grupper av unga som vill jobba lite extra för att få råd med skolresor eller träningsläger.

Varorna det gäller är lättsålda delikatesser som cheddarost, salami och olivolja. Ni säljer dem på er egen hemort eller i sociala medier. Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem alla delikatesser till er kontaktperson och levererar dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt av dem.

Eftersom försäljningen är helt provisionsbaserad behöver ni inte bestämma i förväg hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen. Ni åtar er inte heller att sälja en viss mängd, men ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till klasskassan. Ligger ni i kan ni verkligen ta er till New York.