Intresset för vikingatiden har kanske aldrig varit större. Inte bara i Sverige utan även internationellt efter succéserien Vikings med Gustaf Skarsgård i en av huvudrollerna. Av den anledningen tillkom vikingamuseet Vikingaliv på Djurgården i Stockholm. En av båthallarna i Wasahamnen fanns ledig för uthyrning och plötsligt förvandlades Vikingaliv från dröm till verklighet.

Det här är ett lämpligt besöksmål för alla som vill veta mer om svensk historia, men kanske allra mest intressant för skolgrupper. Oavsett elevernas ålder och förkunskaper anpassas besöket för er. En av initiativtagarna till Vikingaliv är Staffan Götestam, regissör och grundare av Junibacken, men kanske allra mest känd för rollen som Jonatan i Bröderna Lejonhjärta för runt 40 år sedan.

Kanske är det tack vare honom Vikingaliv inte är ett vanligt museum med statiska utställningsföremål. Vikingaliv erbjuder en interaktiv utställning och guidade visningar som ger en fördjupad insyn i vikingatiden bortom filmer och tv-serier. Men de finns också där i form av en miniutställning om verkligheten bakom några av karaktärerna i HBO-serien Vikings. Här erbjuds också speciella temavisningar på ämnen som runstenar, valkyrior och husfruar, vikingaskepp och nordisk mytologi.

Att åka till Stockholm är olika dyrt beroende på var man bor och inte minst på vad man vill göra. Om ni vill kan ni ta klassen till Vikingaliv på Djurgården och därefter åka direkt hem. Det går att äta på Vikingaliv också, så slipper ni se något mer av Stockholm. Men kanske vill ni passa på att göra fler stopp, eventuellt stanna några dagar och hinna uppleva Skansen och Gröna Lund. Med resa, hotell, inträden och mat några gånger om dagen drar pengarna lätt iväg.

Men det finns lösningar på allt. En insamling kan göra underverk för klasskassan. Många anordnar basarer eller olika typer av föreställningar, men ett enkelt sätt att dra in pengar till skolresan är genom försäljning. Sälj DelikatessKungens produkter och tjäna pengar till klassen. Ni säljer deras populära produkter, som cheddarost, salami och ekologisk olivolja, till släkt och vänner, grannar, till företag på hemorten, på stan och på internet. Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni varorna och tar betalt, och ju mer ni säljer desto mer tjänar ni.

Kanske slutar det med att ni inte nöjer er med Stockholm utan tar klassen till Island eller något ännu mer exotiskt mål. Det bestämmer ni alldeles själva, men pengar brukar öppna upp för nya möjligheter.