”Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland.” Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf föddes och dog på herrgården Mårbacka i Värmland, 1858 respektive 1940. Däremellan lyckades hon bl a bli första kvinna i Svenska Akademien och första kvinna att få Nobelpriset i litteratur, men framförallt skrev hon några av litteraturhistoriens bästa och mest uppmärksammade böcker, som Gösta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Herr Arnes penningar och Kejsarn av Portugallien. Hon är utan tvivel en av världens mest betydelsefulla författare, inte minst för att hon visade vägen för kvinnorna, inte bara kvinnliga författare utan i samhället i stort. Vid sidan av sitt författarskap var Selma Lagerlöf mycket engagerad i politik, freds- och människorättsfrågor. Lagerlöf var t ex drivande i kampen för kvinnlig rösträtt.

Selma flyttade från Mårbacka 1882 för att studera till lärarinna, och efter faderns död såldes gården. 1907 köpte Selma tillbaka sitt barndomshem för pengar hon hade tjänat på sitt lysande författarskap, och tillbringade sin ålders höst här. Även om hon inte levde hela sitt liv på Mårbacka var det här det började och slutade, och glädjande för oss idag är gården idag ett museum, som drivs av Mårbackastiftelsen. Hit kommer skolklasser och andra grupper året runt för att på ett roligt sätt få insyn i Selma Lagerlöfs liv och gärning. Här erbjuds guidade och dramatiserade visningar, teaterföreställningar, utställningar, tipspromenader och skattjakter. På gården finns också ett kafé och en butik där man kan köpa Lagerlöfs verk, i bokform eller som DVD, souvenirer, vykort och annat.

Mårbacka ligger i Östra Ämterviks socken i Sunne kommun i Värmland. Åker ni dit på vintern kan besöket kombineras med en tripp till Ski Sunne med fina slalombackar av alla svårighetsgrader, och skidskola för nybörjare. Åker ni hit på sommaren finns det femkamp, paintball, vandringsleder och möjlighet att hyra mountainbikes.

Så ta en tur till Värmland och lär dagens barn och ungdomar att Selma Lagerlöf är mycket mer än motivet på tjugorna, så att vi slipper framtida debatter i den här stilen, från humorprogrammet Pentagon.