Sverige har flera klassiska vintersportorter som Åre, Östersund och Sälen. Och Idre, en liten pärla i norra Dalarna med under tusen invånare, ett par matbutiker och inte så mycket mer. Bortsett från idrottsanläggningen som är anledningen till att alla svenskar hört talas om Idre. Den invigdes 1968 och ända sedan dess har Idre varit ett populärt resmål för semestrande skidåkare. Säsongen 2016/2017 fick Idre Fjäll utmärkelsen ”Årets skidanläggning”.

Visserligen fungerar Idre även som sommarsemesterort med fjällvandring, MTB-cykel, forsränning, vilda djur, sol och bad, men främst är Idre en plats för vinteridrott i form av skidåkning av olika slag, så om er klass tänkt åka på klassresa under vinterhalvåret är Idre platsen för er.

Oavsett om ni gillar slalom, störtlopp, skicross, speedski eller puckelpist hittar ni er skidåkning här. Från nybörjar- och familjebackar till Nordens brantaste preparerade nedfart, Choken, med 46 graders lutning. Eller längdåkning! Här finns över åtta mil längdspår för alla smaker. Det kortaste, Askespåret, är bara en kilometer långt. Skidor och annan utrustning går att hyra, och ni kan också få hjälp med vallningen. Så även om förkunskaperna skulle variera mellan eleverna är det inget hinder för en tripp till Idre.

Även vid sidan av skidåkningen försöker personalen i Idre Fjäll få besökare att trivas. Vill ni inte testa på hundspann, åka skoter eller spela bowling kan ni koppla av på någon av anläggningens restauranger. För boende kan ni välja på lägenheter, hotell och fjällstugor med boendealternativ ända upp i skidbacken.

Till Idre åker ni enklast tåg till Mora med SJ och en anslutningsbuss därifrån, eller buss hela vägen från Stockholm, Göteborg, Malmö eller andra städer med Fjällexpressen.

Bara att packa skidor och snowboards, fylla en termos med varm choklad och ge er iväg till backarna i Idre. Om ni inte dessförinnan behöver fylla på klasskassan. Resa, boende och liftkort kommer att kosta, så det kan vara klokt att se över ekonomin innan ni bestämmer er.

Behöver ni mer pengar kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj deras delikatesser och få provision på allt ni säljer. Andra skolklasser har betalat sina skolresor genom försäljning, så kanske är det något för er med. Förutom att det är lönsamt är det kul och lärorikt att sälja. Friare jobb går inte att hitta för ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på jobbet, var och hur ni ska sälja.