I Sverige funkar många fenomen bättre på sommaren, som Allsång på Skansen, vattenskidor och beachvolleyboll. En annan grej är parkteater. Runt om i Sverige sätts pjäser, folklustspel och musikaler upp på offentliga platser, ofta med helt fri entré. Tyvärr är det många svenskar som aldrig får uppleva detta. Kanske vet de inte ens om att det finns, vilket är synd för parkteater kan vara en upplevelse för livet.

Och det är inte outbildade skådisar som driver något slags arbetslöshetsprojekt, det är riktiga proffs och kända namn vi känner igen från film, tv och Dramatens scen. Oavsett om er klass ska på skolresa eller bara åka på en dagsutflykt kan det vara värt att kolla upp utbudet av parkteater.

För utomhusteater finns överallt på sommaren. Bara Stockholm hade i Parkteaterns regi 63 olika föreställningar, 163 speltillfällen på 43 olika spelplatser under sommaren 2019, från clownen Manne till Elvira Madigan. Men det finns gott om parkteater även i övriga landet, såväl länsteatrar som privata, också på mindre orter. På Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg arrangerar 2Entertain komedier och buskis, på Fredriksdalsteatern i Helsingborg har det spelats parkteater ända sedan Nils Poppes tid och på Hägnan i Luleå satte Norrbottensteatern upp Romeo och Julia i år medan Västerbottensteatern kontrade med Bröderna Lejonhjärta.

Ni kan såklart välja skolresemål efter teateruppsättning, men troligare är ni vet vart ni vill åka, men utan att ha ett fullspäckat schema. Då kan parkteater vara ett perfekt sätt att slå ihjäl ett par timmar på ett kulturellt äventyr.

Alla klassresor kostar pengar. Även om ni konsekvent väljer billiga eller till och med kostnadsfria aktiviteter måste ni äta och resa. Och hur kul är det att behöva vända på vartenda öre? På semestern vill man ju unna sig och släppa loss! Den ekvationen får man ihop genom att samla pengar innan resan. Ju tidigare man börjar, desto lättare går det. Det behöver inte heller vara tråkigt eller jobbigt att tjäna pengar, det går att göra riktigt roligt.

Ett sätt är att sälja saker. Det är inte bara lönsamt utan också en nyttig träning inför det arbetsliv som stundar. Men var hittar man försäljningsarbete för ungdomar som går att kombinera med studier? Hos DelikatessKungen! Ni säljer företagets delikatesser mot provision som finansierar er klassresa. Det är lättsålda varor i trevliga presentförpackningar som går hem i stugorna.