Polismuseet

Alla har åsikter om polisen. Vi hör om dem hela tiden, i varje nyhetssändning får vi reda på vad de gjort och inte gjort. Samtidigt har vi inte ett lika nära förhållande till vår lokala polis som äldre generationer som kunde prata med sin patrullerande poliskonstapel. Idag vet vi inte riktigt vad de gör.

Men nu kan det bli ändring på det. På Östermalm i Stockholm, invid Djurgårdsbrunnsviken, ligger Polismuseet. Dit kan man åka och få en djupare förståelse för polisens verksamhet, både nu och i gamla tider. Är det något vi vet nästan säkert är det att polisen får en allt viktigare funktion och att det är ett framtidsyrke. Så varför inte åka med klassen till detta museum och ta reda på mer om polisen?

Polismuseet fungerar för alla, oavsett ålder. Här anordnar man visningar för barn från fyra år och uppåt. Det finns pedagogiskt material med lärarhandledning och filmer för att följa upp besöket. Här finns bilder och föremål som haft stor betydelse för svensk polisiär historia, polisfordon och polisuniformer från nu och då. Ni får lära er hur det är att arbeta inom polisen, t ex hur man följer upp spår, och så har man utställningar på aktuella teman.

Museet har fri entré för alla upp till 19 år. Vill ni ha en visning kostar det en slant, men det är överkomligt. Fast när ni ändå är mitt i Stockholm, ett stenkast från Djurgården med Skansen och Gröna Lund vill ni antagligen göra något mer av besöket än att gå på ett museum, hur fartfyllt det än är. Åk med Djurgårdsfärjan, ät på en dyr restaurang, bo på hotell och gör detta till en minnesvärd skolresa.

Allt som fattas för att få ihop ekvationen är pengar. Att skaffa en rejäl klasskassa kan ta lång tid om man ska gneta ihop pengar genom att sälja skeva smörknivar från träslöjden på någon julmarknad, dit man också tvingat föräldrarna att baka bullar. Sedan slutar det med att samma föräldrar får köpa alltsammans också, men så krångligt behöver det faktiskt inte vara.

Sälj delikatesser istället! Ni behöver inte göra dem själv eller ta några ekonomiska risker. Istället låter ni Delikatesskungen stå för varorna. Själva tar ni upp beställningar och fixar leveranserna av lagrad cheddar, högkvalitativ salami och andra lättsålda produkter. Lätt som en plätt!