Stockholms skärgård känner alla till, men Sankt Annas skärgård en bit söderut är desto mindre utforskad, vilket är tråkigt för det är ett fantastiskt område. Vill ni åka på skolresa till en naturskön övärld kan Sankt Annas skärgård i havsbandet utanför Söderköping i Östergötland vara platsen ni letat efter. Den funkar året runt, men visar sig kanske från sin allra ljusaste sida under sommarhalvåret.

Båtluffa mellan öarna med Skärgårdslinjen. Vill ni inte behöva anpassa er till tidtabeller väljer ni istället att boka båttaxi eller svävare. Det blir lite dyrare, men då väljer ni å andra sidan helt själva vart ni vill åka och när ni vill göra det.

Även boendet går att välja och variera. Här finns hotell, camping, vandrarhem, camping och stugor med självhushåll, både på fastlandet och ute på öarna. En variant är att bo i tält någon eller några nätter och sedan unna sig att sova inomhus. Ombyte förnöjer.

Hur ska ni få tiden att gå där ute då? Inga problem, vacker natur tröttnar man inte på i första taget. Vill ni inte bara hänga på stranden, bada och grilla kan ni exempelvis paddla havskajak, antingen på egen hand eller tillsammans med en guide som lär er grunderna. Eller åk på sälsafari, det är fascinerande djur. Kolla in Stegeborgs Slottsruin eller de första slussarna på Göta Kanal som ju börjar i Söderköping. Gör gärna ett besök på Sankt Anna Skärgårdsmuseum som visar skärgårdsbornas liv förr, långt innan turismen, när folk levde på fiske och jordbruk i denna del av landet.

Vad ni ska göra och hur lång tid ni ska avsätta för skolresan kanske hänger på klasskassans storlek. Det är ju alltid lättare att planera om man inte behöver vända på varje krona. Önskar ni mer rörelsefrihet kan ni bygga upp kassan med försäljning, genom att sälja DelikatessKungens produkter.

Det är chokladpraliner, olivolja, salami och andra delikatesser av hög kvalitet som levereras i trevliga presentförpackningar. Ni säljer dem där ni bor och väljer själva om ni ska lägga kraften på privatpersoner genom att knacka dörr i bostadsområden, eller om ni tror mer på lokala företag. Eller också sätter ni halva klassen på att bearbeta företagarna och den andra halvan på grannarna.

Ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till klassresan. Flera klasser har finansierat hela skolresan med försäljning, men ni bestämmer själva vilken tid och kraft ni vill lägga ner.