Vill man inte åka på skolresa till en stad för att shoppa eller uppleva ett rikt kulturutbud känns naturen som det självklara valet, och nationalparker borde ge besökarna de ultimata naturupplevelserna eftersom detta är miljöer som anses särskilt skyddsvärda.

Sarek är en av de ursprungliga nationalparkerna som inrättades 1909. Det är nära tvåtusen kvadratkilometer i Jokkmokks kommun, nästan högst upp i Sverige. Inte bara högst som i nordligast, det är ett högfjällsområde med några av Sveriges högsta berg, sex av landets tretton högsta fjäll och nästan hundra glaciärer.

Sarek nationalpark fungerar som besöksmål året runt, men eftersom det är fjällmiljö i norra Norrland är det nog allra trevligast på sommaren. Det är då naturen är som mest inbjudande och man kan detaljgranska lavar och mossor på kalfjällets vidsträckta ängar och dalgångarnas fjällbjörksskogar.

När det gäller djurlivet är väl renar det första man tänker på, men här finns också mer ljusskygga djur som björn, lo och järv, ovanliga fåglar som bergfink, gulärla och blåhake, samt de ståtliga rovfåglarna kungsörn, stenfalk och fjällvråk.

Börja på Naturum Laponia där utställningar, bildspel och föreläsningar ger er kunskaper om nationalparken, naturlivet i området och samiska traditioner. Området runt Naturum är dessutom det enda häruppe som är anpassat för personer med funktionshinder, så om inte hela gruppen kan vandra ens kortare sträckor är Sarek förmodligen inte det perfekta besöksmålet för skolresan.

Men det går att underlätta resan genom att inte släpa runt stora mängder egen mat. Det finns inga matställen inom nationalparken, men i de närliggande samhällena Gällivare, Jokkmokk och Porjus finns både restauranger och matbutiker.

Samma sak med boendet. Det går att bo i tält eller hyra övernattningsstugor där nationalparken korsar Kungsleden. Det är enkla stugor med självhushåll, men där finns allt som behövs för att sova och laga mat. Men önskar ni mer bekvämlighet kan ni bo på hotell eller vandrarhem genom att ta er till Jokkmokk eller Gällivare.


Till Sarek tar ni er enklast med tåg och buss. Det är inte jättedyrt, men bor ni långt söderut kommer resan ha kostat en del redan när ni kommer fram. Betala den genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen! Många skolklasser har skaffat pengar till sina klassresor genom att sälja delikatesser. Ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen, liksom var och hur ni ska sälja. Ersättningen är helt provisionsbaserad, så på ett sätt bestämmer ni den också.