Skidåkning är bäst i Norge. Det är bara att kolla på eliten. Oavsett om det gäller utförsåkning, längdåkning eller skidskytte kan de norska skidåkarna köra åttor runt de svenska. Så ska ni åka på skolresa till en skidort åker ni med fördel över till vårt västra grannland. Här är några av alternativen:

Trysil

Norges största skidort är ändå lite svensk eftersom svenska börsbolaget Skistar driver en stor skidanläggning där. 68 backar, 31, liftar, 78 km åklängd! Att det dessutom finns massor av restauranger och hotell ett stenkast från backarna gör att ni aldrig behöver lämna området. För den som föredrar längdåkning finns det 50 mil preparerade spår, så man behöver inte bli less på banan. Självklart finns det skidskolor för alla discipliner och nivåer.

Apropå 50 mil är det ungefär avståndet både från Stockholm och Göteborg. Antingen åker ni dit i egna bilar eller minibussar, eller också bokar ni buss eller flyg.

Geilo

I natursköna Geilo mellan Oslo och Bergen kan man allt om skidor, men här finns också andra aktiviteter än utförsåkning, längdåkning och snowboard. Testa hundspann, slädtransport efter häst eller isfiske på Ustedalsfjorden, detta är en bred vintersportort. Att Geilo ligger vid foten av två nationalparker, Hallingskarvet och Hardangervidda, gör inte upplevelsen sämre.

Bo på hotell eller i fjällstugor och åk dit med buss eller tåg från Oslo. Det är en sträcka på 22 mil. Visst tar det lite tid, men det är det värt.

Norefjell

1952 var Oslo värd för vinter-OS, men den alpina skidåkningen ägde rum på Norefjell, över tusen meter över havet och sedan i en faslig fart ner. Här finns allt från barnbackar till svarta pister. Med bussen Norefjellekspressen tar det knappt två timmar från Oslo.

Oslo

Eller också stannar ni i huvudstaden. I Oslo Vinterpark finns arton backar av varierande svårighetsgrad, liksom en superpipe för dig som vill åka snowboard. Det är inte alls en lika imponerande anläggning som Trysil, men i gengäld kan ni åka dit med Oslos tunnelbana.

Men det här är bara ett axplock av skidmöjligheterna i Norge. Det finns en anledning att Norge är bäst på skidor – alla åker skidor och gör det nästan överallt. Enda nackdelen med Norge är priserna. Det mesta är dyrare än i Sverige, men behöver ni ett tillskott i klasskassan kan ni alltid inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj deras delikatesser mot provision och låt försäljningen finansiera hela skolresan.