1954 byggdes den första liften uppför Kungsberget i Järbo strax norr om Gävle och Sandviken. Sedan dess har det hänt mycket. Nu finns det tolv liftar och 22 nedfarter, från mycket lätta till riktigt branta och allt däremellan, för vanlig slalom och puckelpist. Dessutom finns en skicrossbana och en snowpark med hopp, boxar och rails för snowboardåkare.

Men de flesta nöjer sig med vanlig slalom, en populär svensk folksport ända sedan Stenmarks storhetstid. Var och en väljer sin svårighetsgrad och bromsar upp farten genom att svänga. Med hjälm och rätt skydd är det inte så farligt att ramla heller, snö är ett mjukt underlag som dämpar smällen.

Boka en gruppresa och få rabatter på liftkort, måltider och utrustning. Alla som saknar egna skidor och allt annat som krävs kan hyra det på plats och få perfekt anpassade pjäxor, skidor, stavar osv.

Det finns flera restauranger i och runt backarna, en kiosk, livsmedelsbutik och möjlighet att äta egen medhavd matsäck direkt i backen. Där finns också en värmestuga och elgrillar för er som vill laga egen mat, och om ni inte nöjer er med att åka skidor en dag finns stugor och lägenheter att hyra på området.

Till Kungsberget åker ni med egen buss eller bilar, med länstrafiken från Gävle eller Sandviken, eller med Swebus från Stockholm eller Uppsala. Till dessa städer kan ni förslagsvis åka tåg.

Så kanske kan ni boka en skidresa till Kungsberget redan i vinter, skaffa minnen för livet och släppa loss i snön. Fast det kostar ju en slant med resa, liftkort, utrustning, mat och eventuellt boende. Ett sätt att få råd med resan är att sälja Delikatesskungens produkter. 

Det har många skolklasser och idrottslag gjort innan er. En del har tjänat tiotusentals kronor på kort tid. Dessutom är det roligt. Bäst av allt är kanske att ni inte tar några ekonomiska risker. Ni lägger inte ut några pengar eller förbinder er att sälja en viss mängd salami, cheddarost, lyxvåfflor eller praliner. Ni får säljmaterial och väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på säljarbetet.