Stockholmarna kallar det för Grönan. Det ligger på samma plats där en gammal välkänd krog – som bland annat figurerar i tre av Fredmans epistlar av den på 1700-talet rikskände skalden Carl Michael Bellman – låg för flera hundra år sedan. Det är ett nöjesfält som kan göra anspråk på att vara Sveriges äldsta med tanke på att det har varit igång sedan det invigdes år 1883. Vi snackar alltså om ett tivoli som just i år – 2013 – kan fira att det har gått hela 130 år sedan det invigdes. Gröna Lund, mina damer och herrar.

Gröna lund

Gröna Lund är inte bara karuseller och häftiga åkattraktioner
Ett besök på Gröna Lund i form av en skolresa eller på något annat sätt behöver inte med nödvändighet betyda att man måste åka någon häftig berg och dalbana, Fritt Fall eller knata runt i Lustiga Huset eller hänge sig åt någon annan av de totalt sett 29 grymma åkattraktioner som finns på Gröna Lund. Det allra senaste tillskottet i Gröna Lunds utbud går under namnet Eclipse som är en kättingflygare på 121 meters höjd som kan komma upp i en maximal hastighet på 70 kilometer i timmen och som de facto är världens högsta så kallade Star Flyer. Vem i er grupp blir den som vågar sig upp i den här (o)trevliga grejen först? Men Grönan är inte bara karuseller, kättingflygare och häftiga åkattraktioner. Här finns flera restauranger, en teater och inte minst den så kallade Stora Scenen där så gott som varenda världsberömd artist som är värd namnet har uppträtt åtminstone någon gång under sin karriär. Sommaren 2013 så kommer bland annat den nya sättningen av det amerikanska metalbandet Slayer att ge en konsert på Gröna Lunds Stora Scen. Det påstås från säkra källor att det fortfarande är den svenske legendaren Gösta ”Snoddas” Nordgren som innehar publikrekordet på Stora Scenen på Gröna Lund.

En skolresa till Gröna Lund i Stockholm kommer inte bara att ge er glada skratt, hisnande upplevelser och ett minne för livet utan även bidra till att er gemenskap i gruppen kommer att gjutas ännu fastare. Läs mer om Gröna Lund på nöjesfältets egen hemsida.