Moskva är Rysslands huvudstad och hela Europas folkrikaste stad med över tolv miljoner invånare. Länge var staden otillgänglig för oss i väst, men efter Sovjetunionens fall 1991 har den blivit en turistort av rang. Ett besök i Moskva levandegör mycket av det man fått lära sig både på historie- och samhällskunskapslektionerna och det finns mycket att se och uppleva här.

Börja gärna med en guidad  tur. Det finns många varianter, både till fots och på cykel. Och med olika inriktningar. Om det funkar med guidning på engelska kan ni t ex välja en guidad tur över Moskvas kommunistiska förflutna. Gå förbi KGB:s gamla högkvarter, Revolutionsmuseet och Gulagmuseet, och lär er allt möjligt om ryska revolutionen, kalla kriget och glasnost.

Det kanske allra kändaste besöksmålet i Moskva är Röda torget känt för sina storslagna militärparader. Ett stenkast därifrån ligger Leninmausoleet, om ni önskar titta på en balsamerad partiledare som inte gjort något större väsen av sig på snart hundra år.

För några hundralappar kan ni ta en två och en halv timmes lång tripp på Moskvafloden på den lyxiga turbåten Radisson Yacht. Passa på att äta gott medan ni flyter förbi några av Moskvas allra vackraste byggnader. Moskva grundandes år 1147. Från den tiden är det inte många byggnader som överlevt, om ens någon, men ni kommer garanterat att ha en storslagen utsikt ändå.

Moskva går också bra att utforska på egen hand. För att transportera er i staden kan ni då göra som sju miljoner Moskvabor gör varje dag – åka tunnelbana. Moskvas tunnelbanenät har tolv linjer och 200 stationer. Förutom att det är en av världens mest använda tunnelbanor är det en av världens vackraste. Med sina gigantiska kristallkronor i taket blir tunnelbanenätet en sevärdhet i sig.

Luzjnikistadion tar emot 84 745 åskådare och är Rysslands största idrottsarena, så passa på att titta på en match i fotboll eller ishockey där under ert besök. Eller någon annan sport, här tävlas i friidrott och lite av varje.

Moskva har hela fem flygplatser, varav två för utlandsflyg. Om ni inte vill flyga kan ni åka båt till Helsingfors och därifrån tåg till Moskva.

Återstår ”bara” pengar. Behöver ni fylla på klasskassan kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Ni kan finansiera hela klassresan genom att sälja deras delikatesser. Ersättningen är helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva era arbetstider och i förlängningen också vinsten.