Krakow ligger i södra Polen och är landets näst folkrikaste stad med 1,5 miljoner invånare, varav hälften i innerstaden. Fram till 1596 var Krakow Polens huvudstad, men staden har inte tappat sin stjärnglans efter det heller. Arkitekturen är i världsklass, det är gott om sevärdheter och gamla stan återfinns på Unescos världsarvslista. Alltså en perfekt plats för en skolresa om man vill uppleva en annan kultur på nära håll. Åk på egen hand eller anlita en researrangör som ordnar bussresa, boende, mat och schema.

Vad finns det då för sevärdheter i Krakow? Förutom gamla stan är Museum of illusions en kul bekantskap. Det är 400 kvadratmeter av illusioner, synvillor och hjärnspöken. Krakows domkyrka är sevärd både på in- och utsidan. Ett lite mer udda besöksmål är Krakow Pinball Museum med massor av flipperspel, men också äldre arkadspel.

Men de riktigt stora upplevelserna gör ni kanske en bit utanför stan. En utflykt till Auschwitz-Birkenau är ganska given. Förslagsvis bokar ni en guidad visning för att få ut så mycket som möjligt av besöket. En rundtur genom de kilometerlånga tunnlarna i saltgruvan i Wieliczka är en annan upplevelse för livet.

Efter koncentrationsläger och saltgruvor kan det kanske passa bra med en naturupplevelse. Den får ni på en tio mil lång dagsutflykt till staden Zakopane som ligger i en dal mellan Tatrabergen och Gubalówka Hill nära gränsen till Slovakien. Ät en underbar lunch där och ta en tur med tågbanan upp på Gubalówka för en storslagen utsikt.

Det mesta i Krakow med omnejd är billigt jämfört med Sverige. Rejält mycket billigare. T ex är restaurangpriserna ungefär hälften av de svenska. Kollektivtrafiken är också mycket prisvärd och dessutom väl utbyggd, så det är ganska lätt att åka runt på egen hand.

Men ju högre budget ni har, desto lättare blir det att planera en bra resa. Ett sätt att bättra på oddsen är att inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Med lite tur kan ni genom att sälja deras varor betala hela klassresan. Det är delikatesser av hög kvalitet som ni säljer genom att knacka dörr bland grannarna, hos lokala företag eller på nätet. Till er hjälp har ni DelikatessKungens försäljningsmaterial, en app och egna säljsidor på nätet som gör arbetet överskådligt. Det allra bästa är kanske att försäljningen är provisionsbaserad så att ni själva kan välja hur mycket pengar ni ska tjäna.