Vandring är ett underbart sätt att transportera sig och uppleva naturen, vare sig det är orörd natur i fjällen eller i närheten av mer bebyggda områden. Att vandra är kul, hälsosamt och ger utövaren kunskaper om natur och miljö och inte minst om sig själv.

Och man behöver alltså inte ta sig till en urskog i norra Norrland, det finns många utmärkta vandringsleder i hela Sverige. En är Roslagsleden i Uppland. Till den kan man ta sig med Storstockholms Lokaltrafik, vilket gör det till ett utmärkt mål för en skolresa.

Roslagsleden är totalt nitton mil, men uppdelad i elva etapper, från Danderyd till Grisslehamn. Etapperna är 9-25 km långa och ni kan välja att gå precis hur långt ni vill. Antingen från A till B, eller också vända och gå tillbaka till startpunkten. Efter Grisslehamn fortsätter vandringsleden på Åland, så har ni inte fått nog av vandring får ni ta färjan över dit. Roslagsleden är nämligen en del av en europeisk vandringsled som sträcker sig från Turkiet till Finland.

Är vandrarna oerfarna, vilket antagligen gäller de flesta i klassen, kan det vara klokt att gå lite kortare och långsammare än man tror sig klara av. När det gäller vandring är det själva resan som är målet. Bättre att skynda långsamt istället för att försöka hinna med så mycket som möjligt. Man vet ju aldrig i förväg vilka utmaningar man ska råka ut för – skavsår, stukade fötter eller dåligt väder.

Och så vill man ju hinna mer än att bara gå. Hela Roslagsleden är mycket naturskön och längs vägen finns spännande fornminnen att kolla in, liksom campingplatser med bad och duschmöjligheter. Ni kan också välja att hyra båtar och prova fiskelyckan. Trots att man befinner sig nära Stockholm är Roslagsleden kantad av mycket skog, vattendrag och vacker natur, men också civilisation som Norrtälje, en stad som grundades år 1622 av Gustav II Adolf, men där det bott människor ända sedan järnåldern.

Övernatta i campingstugor, vindskydd, stugor eller hotell. Det är kul att prova på att sova i ett vindskydd, men efter några dagar ute i naturen är det skönt med ett hotellrum med dusch och tv.

Hur det ser ut i klasskassan kan också spela in och det i sin tur beror på om ni samlat pengar. Ett enkelt och roligt sätt att tjäna pengar till klassen är att sälja DelikatessKungens delikatesser som cheddarost och belgiska praliner.