För många är Göta Kanal främst en samling svenska filmer av högst varierande kvalitet, men i första hand är det ju en kanal som anlades för ungefär 200 år sedan för att undkomma danska tullar. Totalt är den 190 km lång, och av det är knappt hälften, 87 km, grävd kanal. Längs vägen finns 58 tullar för att utjämna höjdskillnaden som faktiskt är hela 91,8 meter.

Göta kanal

Det vanliga transportmedlet längs Göta Kanal är såklart båt, men man kan också välja att vandra längs kanalen. Inte över Vättern, men stora delar av kanalen är mycket promenadvänliga. Antingen väljer man ett färdigt vandringspaket, laddar ner en vandringsguide helt gratis, eller också går man helt på egen hand och anpassar dagsetapperna och hela vandringen så att det blir en lagom utmaning för gruppen. Rätt utformad är en vandring längs Göta Kanal en perfekt gruppresa för en skolklass, oavsett ålder. En mellanstadieklass kanske kan gå en eller två korta dagsetapper, medan en gymnasieklass kan gå nästan hela sträckan (men lifta i så fall med en båt över Vättern, t ex med M/Y Modig som har regelbundna turer).

Utmed Göta Kanal finns museer, utställningar och annat att uppleva, exempelvis flera unika butiker, historiska sevärdheter och underbar natur. Särskilt på sommaren finns det alltid gott om evenemang i området, som musik och utomhusteater. Annars är ju slussarna ett skådespel i sig. I Borensberg och Tåtorp öppnas slussarna fortfarande för hand. Slusstrappan i Borenshult är den brantaste, men alla slussar är sevärda.

Det finns också rikligt med hotell, vandrarhem och campingplatser utmed kanalen, så boendet går att anpassa efter plånboken. Samma sak gäller matintaget. Här finns restauranger i olika prisklasser, liksom kiosker och butiker, så för varje måltid kan ni välja om det ska vara vita linnedukar eller korvgrillning under bar himmel.

Det kan vara praktiskt att slippa släpa runt på tält och stormkök, men kost och logi är ju också en ekonomisk fråga. Vill man ha råd att kosta på sig lite utsvävningar kan man tjäna pengar till klassresan. Ett sätt är att sälja delikatesser, ett både roligt och lärorikt sätt att spara ihop till  klasskassan. Beställ information och bestäm själva om inte detta kan vara något för er.