Väsaberget ligger i byn Väsa i Dalarna, närmare bestämt i Älvdalen. Strax norr om Vasaloppet och vid bra väder kan man nog nästan se kontrollerna vid Evertsberg och Oxberg från Väsabergets topp för den ligger nästan 500 meter över havet.

Här huserar företaget Väsaäventyr som tagit fasta på möjligheterna som den unika miljön ger. De erbjuder aktiviteter som bergsklättring, bäversafari, paintball och äventyrsvandring. Perfekt för gruppresor där man vill ha kul, umgås och stärka gruppen, som teambuilding i företag, idrottsföreningar eller i en skolklass. De har dessutom specialerbjudanden till skolklasser som väljer att förlägga sin skolresa hit. För man behöver inte vara född äventyrare med massor av erfarenhet för att få ut något av denna resa. T ex har bergsklättringsaktiviteten utmaningar även för nybörjare där erfarna guider garanterar säkerheten. Även i vandringen finns klättringsinslag där man firar sig ner från branta klippor till orörd urskog.

Då är det lugnare med bäversafari. Där paddlar man kanot längs Dalälven i smågrupper så tyst det är möjligt för att inte skrämma bort bävrarna. Paintball är en betydligt livligare aktivitet, men väl så skojig! Att bli träffad svider mer i egot än i skinnet.

Väsaäventyr har som sagt färdiga paket för skolresor, från en till fem dagar med övernattningar. Förutom nämnda aktiviteter kan ni även klämma in armborstskytte, fyrhjulsåkning, femkamp och mer traditionella lekar som brännboll, fotboll och kubb. På kvällarna tar ni förslagsvis igen er framför lägerelden och äter grillat. Exakt hur schemat ska se ut kan ni vara med och utforma ihop med arrangörerna som skräddarsyr resan för att passa just er.

Känner ni er fortfarande äventyrliga när ni lämnat Väsaberget kan ni ta en sväng förbi Orsa Rovdjurspark, Europas största i sitt slag. Här kan ni bekanta er med isbjörnar, snöleoparder och sibiriska tigrar, förutom de inhemska storheterna brunbjörn, varg och lodjur. Även där går det att övernatta, i Orsa Grönklitt ett stenkast från rovdjursparken. De boenden som erbjuds är stugor med självhushåll och vandrarhem.

Hur ni vill bo och vad ni vill göra på klassresan kan ju också hänga ihop med de ekonomiska förutsättningarna. Vill ni samla ihop pengar till resan kan ni kontakta DelikatessKungen som samarbetat med skolklasser, idrottsklubbar och föreningar sedan 1992. Ni säljer deras produkter och så delar ni på förtjänsten. Er andel av försäljningen kan mycket väl finansiera hela skolresan.