Ett kanske lite annorlunda skolresemål är Litauens huvudstad Vilnius. Med dess dryga halvmiljonen invånare är den landets klart största stad eftersom Litauens totala folkmängd är tre miljoner.
Vilnius grundades på 1300-talet. Staden förstördes av svenska trupper i Stora nordiska kriget (1700-1721), men förhoppningsvis är det inget som Vilniusborna kastar i ansiktet på svenska besökare idag. Då har de i så fall senare konflikter att hänga upp sig på. I första världskriget ockuperades landet av tyskar. Efter kriget drabbades man av Polen och Sovjetryssland och under andra världskriget lekte återigen stormakterna ”Hela havet stormar” i Litauen och det tog ända till 1990 innan man gjorde sig självständiga igen.
Till skillnad från de andra baltiska staterna, Estland och Lettland, har Litauen en mycket liten rysk minoritet. Då är faktiskt de polska immigranterna fler, men 84 procent av befolkningen är etniska litauer.
Vilnius ligger i sydöstra Litauen, där floderna Vilnia och Neris möts. Klimatet är ganska ombytligt. På somrarna kan man ha temperaturer på över 30 grader medan vintrarna kan bjuda på -25.
Turismen har blivit viktigare sedan självständigheten, med ett ständigt ökande antal av hotell och restauranger. Varför åker folk hit då? Många åker till Vilnius för arkitekturens skull, Gamla stan med byggnader från flera olika århundraden och alla kyrkor, men också för de gröna ytorna, stadens parker, floden Neris som ringlar sig genom staden och de fjorton broarna. Vilnius betraktas av många som en av Europas vackraste huvudstäder.
Till Vilnius tar ni er snabbast med flyg. Allra billigast om ni kan stå ut med en mellanlandning i Helsingfors, Riga eller Tallinn. En annan möjlighet är att åka båt till Riga och därifrån tåg eller buss.
Att ta sig runt i Vilnius gör man lättast med kollektivtrafik. Trådbussystemet är ett av Europas största med sina c:a 260 trådbussar. ”Vanliga” trådlösa bussar finns det också gott om, och det bästa av allt är att Vilnius kollektivtrafik är väldigt billig att åka med.
Det gäller för övrigt det mesta i Vilnius. Mat, hotellrum och inträden är i svensk jämförelse mycket billigt. Valutan heter litas, bankomater finns överallt och nästan alla affärsidkare accepterar kreditkort.