En skolresa är förmodligen en av de absolut största upplevelser som man kan få vara med om i sitt liv. Det är ju så mycket av känslor och högt ställda förväntningar som är förknippade så intimt med en skolresa. Numera är det ju ganska vanligt förekommande att en skola – både grundskolor och gymnasieskolor – har vänskolor i andra länder som man har ett mer eller mindre intimt utbyte med där elever från den egna skolan besöker vänskolan och vice versa. Ett sådant utbyte är mycket positivt sett ur alla synvinklar eftersom eleverna får lära sig mer om hur man lever i andra länder och därigenom får man en helt annan internationell förståelse som man kan ha mycket stor nytta av senare i livet. Men en skolresa kan se ut på andra sätt än enbart som ett skolutbyte. En grupp elever på skolan som studerar franska kanske skulle vilja åka iväg på en skolresa till Frankrike för att få en mer naturlig chans till att kunna tala det språk som man har studerat under ett visst antal terminer. Som ett led i historieundervisningen på en gymnasieskola kan man arrangera en skolresa till exempelvis koncentrationslägret Auschwitz i södra Polen för att eleverna med egna ögon ska få se historiens vittnesbörd om de grymheter som har begåtts där. En skolresa kan även ske i form av en lägerskola. Som synes så kan begreppet skolresa betyda väldigt mycket, även om det rent grundläggande går ut på att en grupp elever tillsammans med lärare och ofta föräldrar ger sig iväg på en resa någonstans. Vart vill ni åka på skolresa? Vi vill passa på att bjuda på några intressanta resmål som ni kan kika på när ni planerar inför er skolresa.

Wien

Wien

Wien är Österrikes huvudstad och dessutom säte för flera internationella institutioner, bland andra det internationella atomenergiorganet IAEA, de oljeproducerande staternas organisation OPEC samt Förenta nationerna, det vill säga FN. Det är med andra ord en av de städer i Europa som har mest inflytande på det internationella planet. Fram till 1918, i samband med att det första världskriget tog slut, så var Wien huvudstad för hela det geografiskt sett väldigt stora kejsardömet Österrike-Ungern. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till Antiken och det finns därför väldigt mycket att både se och göra om man åker på en skolresa till Wien. Det finns massor av spännande museer i staden och för de som är hästintresserade så kan vi tipsa om Spanska Ridskolan som har uppvisningar i dressyr. Hela staden myllrar av musik, shoppingen är fantastisk och det kryllar av teatrar här. Wien är genom sitt geografiska läge en av de mest centrala städerna i hela Europa.

Lissabon

Lissabon

Portugals huvudstad har massor av spännande sevärdheter att erbjuda alla som besöker staden. Förutom ett mycket varmt och behagligt klimat så har Lissabon en lång rad med sevärdheter som man absolut inte får missa om man befinner sig på en skolresa här. Som en liten kuriosa så kan vi berätta att den stora hårdrockfestivalen Rock in Rio – hur otroligt och motsägelsefullt det än kan låta – brukar förläggas till Lissabon vartannat år. I övrigt så finns Oceanario – som är ett av de allra största akvarierna i hela världen – här i Lissabon. Möjligheterna till sol och bad är mycket goda och shoppingen är också fantastisk men bered er på att de allra flesta i Lissabon och hela Portugal enbart talar portugisiska.

Riksdagshuset i Stockholm

Sveriges riksdag samlas i Riksdagshuset som ligger på Helgeandsholmen i Stockholm. Det är härifrån som Sverige styrs eftersom det är här som alla politiska beslut tas. Visste ni att man kan få besöka Riksdagshuset? Det är ett perfekt resmål för en skolresa och en upplevelse som ingen av er någonsin kommer att glömma. Om ni är intresserade av att förlägga en skolresa till Riksdagshuset i Stockholm och verkligen få uppleva maktens korridorer på insidan så går det bra att ta en kontakt med riksdagens informationstjänst via telefon eller email.
Riksdagshuset i Stockholm