En skolresa till det gamla nazistiska koncentrationslägret Auschwitz – beläget i den sydöstra delen av Polen typ 6 mil utanför staden Krakow – är en skolresa som är både skrämmande och värdefull på en och samma gång. Skrämmande därför att den inte lämnar någon oberörd inför de fasansfulla grymheter som begicks här när mer än en miljon människor mördades av de tyska nazisterna och värdefull därför att det är så oerhört viktigt att varje ny generation måste få ta del av de hemska brott mot mänskligheten som begicks i detta utrotningsläger. Auschwitz är egentligen det tyska namnet på den polska staden Oświęcim som alltså helt ofrivilligt har fått ge namn åt en av de allra värsta skamfläckarna i mänsklighetens historia. Det var i Auschwitz som den holländskfödda judiska flickan Anne Frank – känd från den dagbok som publicerades efter hennes död – gasades till döds i en av lägrets gaskamrar. 90 procent av dem som dog i Auschwitz gaskammare var judar medan övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet.

Auschwitz2

Skolresa till Auschwitz
En skolresa till Auschwitz är alltså viktig ur många synvinklar, inte minst för att säkerställa att något liknande som skedde där aldrig får ske igen. Det är genom att öka kunskapen om detta som man kan förhindra liknande grymheter i framtiden. Det är bland annat därför som Auschwitz sedan år 1979 är uppsatt på FN-organet UNESCO:s världsarvslista. Åk på skolresa till Auschwitz, titta på den berömda skylten med orden Arbeit Macht Frei som på svenska betyder ”Arbete ger frihet” men som i verkligheten var en hånfull lögn eftersom 1,1 miljoner av de totalt sett 1,3 miljoner fångar som såg skylten mördades i lägret. Titta in i gaskamrarna som blev slutet för så oerhört många människor. Vandra genom lägret och om ni anstränger er tillräckligt mycket så kan ni höra de tysta ropen från alla de som blev mördade här.

Bevaras för eftervärlden
Den polska staten har tagit på sig ansvaret för att så långt det är möjligt bevara Auschwitz för eftervärlden. Det är helt naturligt förenat med enorma kostnader och flera röster har höjts för att man helt enkelt ska låta det gamla koncentrationslägret förfalla men varje gång så har de goda krafterna segrat. Det är som ni nog förstår viktigt att tjäna pengar till en skolresa så att alla eleverna på er skola får en möjlighet att med egna ögon se detta viktiga minnesmärke. Här kan ni läsa mer om Auschwitz.