Att cykla är ett miljövänligt och trevligt sätt att ta sig fram. Med relativt liten ansträngning kan man färdas ganska långt på kort tid, vilket gör cykeln till ett idealiskt transportmedel på en skolresa.

Tack vare att det är ett tyst sätt att transportera sig kan man både höra ljud i naturen och prata med sina medresenärer förutsatt att vägen tillåter att man åker flera i bredd. Det gör den på många ställen för Sverige är fullt av cykelleder. Här är några av dem.

Nynäsleden

Nynäsleden är nio mil lång, från Stockholm till Nynäshamn. Leden är ganska platt och lättcyklad, men tycker man att det är i längsta laget kan man välja en kortare sträckning. Längs leden finns dessutom många pendeltågsstationer där ni kan välja att lifta med kollektivtrafiken, men tänk på att cyklar inte är tillåtna på tågen i rusningstid och att det även övriga tid är svårt att få plats med 30 cyklar på ett enda tåg.

Dalslandsleden

Dalsland må vara ett av landets minsta landskap, men det är också ett av de vackraste med sina sjöar och skogar. Dalslandsleden är en 36 mil lång delsträcka i Sverigeleden. Lite mer kuperad än Nynäsleden, men om ni sänker tempot och tar regelbundna pauser för ett dopp i Vänern eller Dalslands kanal bör det gå fint även för mindre vana cyklister.

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan är i grunden en nedlagd banvall som nu är asfalterad. Med anslutningarna till Klarälvsleden och Mörudden har ni att se fram emot 22 mil cykelled genom Värmland, och såsom banvallar brukar vara är det en rak och platt bana genom terrängen.

Längs alla tre lederna finns vandrarhem och andra billiga boenden, och om ni har elever som saknar egen cykel finns sådana att hyra, precis som hjälmar och annan utrustning. Har ni redan cyklar, bor i medhavda tält i skogen där ni grillar egen mat, alternativt svamp och bär, kan en skolresa på cykel bli snudd på gratis, men förmodligen kommer ni att ha kostnader. Om utgifterna inte matchas av klasskassan kan ni tjäna pengar till klassresan genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen.

Det går till så att ni säljer företagets varor genom att knacka dörr hos företag eller privatpersoner där ni bor. Ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen eftersom ni får betalt efter hur mycket ni säljer. Lönsamt, lustfyllt och lärorikt.