Det är något speciellt med teater. Att se skådespelarna leverera här och nu, inte i en sedan länge inspelad film där man gjort så många tagningar att allt är perfekt. Nerven i en liveföreställning kan aldrig helt uppnås i en inspelning.

Bäst teater hittar man i Stockholm där landets allra bästa skådespelare, regissörer och dramaturger samlats på institutioner med gamla anor, men att gå på teater i Stockholm riskerar att bli dyrt. En subventionerad biljett på Dramaten kan lätt kosta uppåt 500 kr och på privatteatrarna betydligt mer. En skolklass som vill åka på teaterhelg i Stockholm kan alltså få betala många tusenlappar bara i inträde. Sedan tillkommer resan till Stockholm, lokalresor i huvudstaden och kostnader för mat och hotell.

Men det finns billigare sätt. Stadsteatern har både teaterföreställningar och biovisningar där skolgrupper går för en bråkdel av priset. Vissa filmvisningar är till och med gratis. Även Dramaten har rabatter för skolgrupper, särskilt om ni kan vara lite flexibla kring vilket datum ni ska gå, och inom ramen för ”Unga Dramaten” kan ni komma undan med några tior per elev.

Det gör i och för sig inte resorna, maten eller boendet billigare, men det är i alla fall en början. Det går att äta ganska billigt i Stockholm där det finns utbud i alla prisklasser, och för boendet kan man välja ett billigare vandrarhem istället för ett hotell i centrala innerstaden. Ni har ju ändå inte åkt dit för att hänga på hotellrummet så då gör det kanske inget om golvet har korkmatta och tv:n inte har hela utbudet på storbildsskärm med surroundljud.

Behöver ni ändå fylla på klasskassan innan ni bestämmer er kan ni göra det med hjälp av DelikatessKungen vars försäljningssamarbeten hjälpt många unga grupper att få råd till sina resor. DelikatessKungen håller med varorna, ni säljer dem på den egna hemorten och får en del av vinsten. Eftersom ersättningen är provisionsbaserad bestämmer ni själva hur mycket tid ni ska lägga på jobbet. Andra skolgrupper som använt försäljning för att finansiera sin skolresa har tjänat tiotusentals kronor på samarbetet.

Först tar ni upp beställningar på varor som lagrad cheddarost och handgjorda belgiska praliner. Så levererar ni varorna till kunderna, behåller er andel och skickar tillbaka resten. Sedan är det bara att planera en teaterhelg i Stockholm. Eller varför inte Köpenhamn eller London när ni ändå är igång?