Fångarna på fortet är ett tv-program som började sändas 1990. Upplägget har varierat genom åren, men grundidén är att kändisar tävlar genom att ta sig an celler. Det är rum där olika uppgifter ska utföras för att samla ihop nycklar som så småningom leder till en skatt bestående av guldmynt.

Men man behöver inte åka till Frankrike för att uppleva detta. Liknande lekar erbjuds helt okända privatpersoner som inte har en enda Instagramföljare. Konceptet är en rolig samarbetsövning för en grupp som önskar bli ännu tightare. Som en skolklass. Vill ni åka på en aktiv klassresa kan ni avsätta en dag för en lek där ni får mäta era styrkor och svagheter i jakt på nycklar.

Vaxholm Kastells variant heter Fångarna på Kastellet och som ni antagligen redan räknat ut är spelplatsen Vaxholm utanför Stockholm. Eller rättare sagt strax utanför Vaxholm för precis som det riktiga Fångarna på fortet ligger Kastellet på en ö. Ni kan åka dit med färja eller taxibåt från Vaxholm eller med turbåt hela vägen från Nybrokajen i Stockholm. Spelet finns i olika svårighetsgrad beroende på era elevers ålder.

Fångarna på gården heter en lantlig version på en gård i Halland kallad Grönbetet. I Fångarna på gården sätts er styrka, smidighet, balans och intelligens på prov. Och inte minst er samarbetsförmåga.

På aktivitetscentret Gökboet i Göteborg heter lagtävlingen Fångarna på Gökboet, men det är ungefär samma idé som de övriga. En instruktör leder laget genom olika stationer där det gäller att vara klurig, snabbtänkt, stark och uthållig.

På samtliga tre tar själva spelet bara ett par timmar, men det bjuds också på mat och kringaktiviteter, så ni får nog räkna med att dagen går åt till lek. Och så ska ni väl resa dit också, och kanske hinna med något mer på skolresan. Som så ofta i livet beror valmöjligheterna på pengar. Ni kommer inte vinna några riktiga guldpengar, tvärtom kostar det att vara med.

Så då är det bra att DelikatessKungen kan hjälpa er med det ekonomiska. De erbjuder en annan typ av samarbetsprojekt som också kräver engagemang och viljestyrka, och då handlar det om försäljning. Om ni säljer deras delikatesser får ni dela på vinsten och kan betala skolresan med pengarna ni tjänar på verksamheten. Ni väljer själva hur och till vem ni säljer, men DelikatessKungen hjälper er med allt det praktiska.