Danmarks huvudstad Köpenhamn är en underbart pulserande storstad ett stenkast från Sverige. Okej, kanske inte ett stenkast, men en halvtimme med tåg från Malmö. Staden har fantastisk arkitektur med vackra hus och kyrkor i city, men också parker och grönområden av olika storlek så att det märkligt nog ändå känns som en jordnära småstad.

Väljer ni Köpenhamn som destination för er skolresa kan ni boka allting själva, hemifrån eller på plats, och utforska staden på egen hand, men det är heller ingen dum idé att välja en guidad rundvandring där ni låter en professionell guide visa er stadens smultronställen.

Danskar är ett utåtriktad och trevligt folk, men åtminstone för oss som växt upp norr om Skåne kan det vara svårt att förstå vad de säger, och inte bara när det kommer till det danska siffersystemet som vi ju alla vet är fullständigt omöjligt att begripa. Hos Guides.dk kan ni boka en svensktalande guide, eller en engelsktalande, om ni vill passa på att träna på engelskan.

Det finns alla möjliga sätt att transportera sig på en guidad tur. En av de nyare är segway. Under två timmar åker ni runt på segway tillsammans med en erfaren stadsguide. Lite snabbare och enklare än att gå, men ni kommer närmare sevärdheterna än ni t ex skulle göra i en buss. Lån av segways och hjälmar ingår i priset.

Cykel är ett annat populärt sätt att förflytta sig i Köpenhamn. Det många cykelbanorna inbjuder tillsammans med det platta landskapet att cykla.

En kanalkryssning är en annan möjlighet. Om ni inte bara vill gå, för då krävs inga andra hjälpmedel än fötter, öron och ögon.

Vad bör man då inte missa under sitt Köpenhamnsbesök? Den lille havfrue, huvudpersonen i nationalskalden H.C. Andersens saga Den lilla sjöjungfrun är kanske det danskaste som finns vid sidan av röd korv och smörrebröd. Tivoli, en av världens äldsta nöjesparker, vill ni också uppleva. Stadsdelen Christiania har ett skamfilat rykte, men också många intressanta byggnader och är ett av Köpenhamns främsta turistattraktioner.

Behöver ni pengar för att åka på skolresa till Köpenhamn finns många lösningar. Ni kan anordna någon slags loppmarknad eller annan försäljning, men ni kan också ta hjälp av något företag som samarbetar med skolungdomar. Ett sådant är DelikatessKungen, som hjälper skolor och andra grupper att samla pengar till sina drömresor. Att sälja deras delikatesser är kul, lärorikt och inte minst lönsamt.