Vill man uppleva naturen på en skolresa finns inget bättre sätt än att ta sig till en svensk nationalpark. Det finns 30 att välja på, utspridda över hela landet. Ungefär i mitten, precis på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland finns Hamra nationalpark, känd för sin urskog med upp till 400 år gamla barrträd. Här är 1 400 hektar orörd natur, bara några kilometer från riksväg E45.

Parken är som gjord för vandring. Det finns fem vandringsleder, från Svartåslingan på en kilometer till Hamraleden, som är tio kilometer lång och tar runt sex timmar att gå, men här finns också flera vattendrag, både med stillastående vatten och vilda forsar.

Djurlivet är levande i Hamra, här finns bl a uttrar och björnar. Dessa arter är ytterst skygga, men har ni tur kan ni nog få se lite björnspillning i alla fall. Och fåglar, det finns det gott om. För att inte tala om skalbaggar. I nationalparken finns det 450 olika skalbaggsarter, varav många är ytterst sällsynta.

När ni vill vila finns rastplatser, vindskydd och eldstäder. Har ni lust att övernatta i Hamra nationalpark så går det fint att tälta. På flera platser i nationalparken finns iordningställda tältplatser där ni också kan grilla. Det finns ved utlagd vid varje eldstad för det är inte tillåtet att elda med pinnar eller grenar från skogen. Bär och svamp får ni däremot plocka, men vill ni ha mer mat finns en vildmarksrestaurang i byn Hamra och en matbutik i grannbyn Loos.

Annars är det mesta gratis, det krävs inget inträde för att ta del av de naturupplevelser som nationalparken bjuder på. Fast mat och resa får ni ju betala, och eventuella tält, liggunderlag och sånt om ni inte har det sedan tidigare.

Behöver ni pengar finns det sätt att ordna det också. Man kan t ex sälja något. DelikatessKungen erbjuder försäljningssamarbeten till skolklasser och andra grupper av unga som behöver ett extra tillskott. Säljer ni deras delikatesser får ni provisionsbaserad ersättning, så för varje vara ni säljer blir det en extra slant. Många grupper har finansierat sina klassresor, cupresor och träningsläger genom försäljningen och sedan återkommit till DelikatessKungen när de behövt pengar till nya resor.

Det är lättsålda delikatesser, som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och handgjorda belgiska chokladpraliner, i fina presentförpackningar som är populära både hos privatpersoner och företag. Ni väljer själva hur och var ni ska sälja.