Alla har vi lekt cowboys och indianer, men på High Chaparral har man dragit det ett steg till. Det här är en temapark i Kulltorp mitt i Gnosjöregionen, mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo. Samtidigt är det en fantasiplats i 1870-talets Amerika, mitt i Vilda Västern.

Det var 1966 som Bengt Erlandsson, i folkmun kallad Big Bengt, startade High Chaparral efter att ha fascinerats av historierna om de småländska utvandrarna som sökte lyckan på andra sidan Atlanten. Med Gnosjöandan i ryggmärgen och decennier av företagande bakom sig beslöt han sig för att förverkliga sin barndomsdröm, en amerikansk temapark på en lantbruksgård i mörkaste Småland.

Här finns shower med riktiga skådespelare och tuffa stunts, men också möjlighet att själv vara en del av historien genom att delta i guldvaskning, ponnyridning, den populära stuntskolan och åkattraktioner med tåg, diligens och hjulångare. En smedja, en kyrka, tidstypiska restauranger och salooner hjälper också till att skapa illusionen av 1800-talets USA och har säkert bidragit till att High Chaparral utnämnts till Nordens bästa temapark två år i rad.

Att det här är ett perfekt resmål för en skolresa behöver nästan inte ens sägas, men så är det, och särskilda specialpaket för skolklasser och föreningar gör det extra förmånligt. Ni väljer själva vilka aktiviteter ni vill ha med och om ni vill äta. Har ni tänkt stanna över natten kan ni välja att bo på hotell, i stugor eller på den närliggande campingen.

Det kan väl bero på hur långt ni har till Småland och om ni har tänkt göra något mer på resan än att besöka High Chaparral. Det är ju också en fråga om ekonomi. Ett sätt att finansiera klassresan är att sälja delikatesser. Delikatesskungen har ända sedan 1992 hjälpt skolklasser och andra barngrupper att få råd att åka på roliga resor och utflykter. Ni tar upp beställningar på salami, cheddarost, delikatessvåfflor och andra godsaker, där ni bor, till släkt och vänner eller utanför det lokala köpcentret.

Varorna levereras till er, som sedan ombesörjer leveransen till slutkunderna. Ni får en del av vinsten och drar alltså inte på er någon ekonomisk risk eller några krav på hur mycket ni ska sälja. Läs mer om hur det går till och om andra skolgruppers erfarenheter av försäljningen här.