Höga kusten är en kustremsa i Ångermanland, mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Västernorrlands län med enormt vacker natur, perfekt för en utflykt med skolklassen. Tack vare den storslagna naturen är området sedan år 2000 med på Unescos världsarvslista.

Att höjdbegreppet finns med i namnet är ingen slump. Landhöjningen efter senaste istiden har varit nästan 300 meter, vilket gett området dess karaktär och här finns många ”höjdare” som Ullångerfjället, Nätrafjället och inte minst Skuleberget , som är ett populärt utflyktsmål med vidunderlig utsikt för den som orkar vandra hela den 2,5 kilometer långa Höga Kusten-stigen upp till Toppstugan som lockar med läsk och glass.

Skuleskogens nationalpark bör ni inte heller missa med dess vackra vandringsleder, Slåttdalsskrevan och sandstranden vid Kälsviken där det går bra att både tälta och grilla.

I Junsele Djurpark finns alla möjliga djur, från lemurer och höns till tigrar och björnar. Fika och frossa i glass i lantlig miljö på bondgårdscaféet.

Känn ännu mer av historiens vingslag genom att besöka Nämforsens Hällristningsmuseum eller Hemsö Fästning med dess käcka slogan ”Bomber och granater, kungar och spioner”.

Gör ett besök på Mjälloms Tunnbröd , ett familjeföretag där man bakat tunnbröd i snart hundra år med farmor Ruts originalrecept som grund. Se hur ett traditionellt tunnbrödsbak går till och testa att baka själva.

Och besök Paradiset! Ni kanske inte visste att paradiset ligger i Örnsköldsvik och är ett upplevelsebad, men så är det. I Sveriges längsta vattenrutschbana Magic Eye på hela 180 meter kommer adrenalinet garanterat att pumpa. Koppla av i en stilla lagun och ordningen är återställd.

Till Höga kusten tar ni er med flyg, tåg eller buss. Väl framme åker ni enklast runt med buss. Resorna planeras med fördel på nätet .

När det kommer till boende finns hotell i alla städer och tätorter i området, men också bed and breakfast och vandrarhem, stugor och lägenheter. Eller campa på någon av alla campingplatser, som Norrfällvikens Camping eller i Friluftsbyn .

Det där med standard på boendet hänger ju ofta ihop med vilken budget man har. Många skolklasser, idrottsklubbar och andra grupper har genom åren samarbetat med DelikatessKungen. Sälj deras delikatesser, som salami, praliner och cheddarostar så kan ni finansiera klassresan. Ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på arbetet. Ju mer ni säljer, desto mer tjänar ni, och förutom att det är lönsamt är det både kul och lärorikt att utveckla och prova olika säljstrategier.