Norge har 47 nationalparker, betydligt fler än Sverige som bara har 30. Den mest kända är förmodligen Hardangervidda, Europas största högfjällsplatå och Nordens största nationalpark. Den går att uppleva till fots, på cykel eller med bil eller buss. En exotisk plats för en skolresa.

Att Hardangervidda blivit ett så populärt utflyktsmål beror främst på att det är otroligt vacker miljö. Fjordar, fjäll och skogar gör området till själva klichén av norsk skönhet. Kanske gör sig naturen allra bäst längs någon av alla vandringsleder. Fjällvandring kan upplevas som fysiskt krävande, men här finns barnvänliga leder på bara ett par kilometer som går att klara av på en halvtimme, om man inte lägger till tid för raster, lunch i naturen eller övernattning i en fjällstuga.

Vill man få variation i transporten kan man åka dressin längs järnbanan i Rjukan. Förr i världen hade dressinerna praktisk användning då de användes av banvakter som inspekterade järnbanan. Idag är det ett kul sätt att hinna se mer på kortare tid.

Att cykla på Hardangervidda låter sjukt ansträngande, men det finns platta områden att cykla på när man väl kommit upp, och det finns en enkel lösning för det. Krossobanen är en linbana som transporterar både cyklar och cyklister 886 meter över havet på bara några minuter. Där uppe finns 30 kilometer skyltade och lättcyklade vägar fram till Kalhovd Turisthytte, där ni kan äta middag, sova, äta frukost och cykla vidare. Men det finns gott om andra attraktioner. Allt från fiske till bungyjump, och däremellan ett äventyrsbad med klättervägg i Rjukan.

Till Hardangervidda kan ni åka buss från Oslo, och dit kan man ta tåget från Stockholm på 5,5 timmar och från Göteborg på 3,5. Naturen är gratis, såväl i Norge som i Sverige, men resor, boende, mat, aktiviteter och eventuell hyra av cyklar kostar pengar. Om klasskassan inte redan är full finns en lösning. Genom att sälja Delikatesskungens produkter kan ni få råd med fler, längre och innehållsrikare skolresor.

Det är hur enkelt som helst. Ni väljer var, när och hur ni ska sälja. Ni kan knacka dörr, sälja till släkt och vänner, på mammas och pappas jobb, utanför kommunhuset eller det lokala köpcentret. Alla gillar delikatesser och alla vill hjälpa ungdomar att förverkliga sin drömresa. Läs mer om hur det funkar, beställ information och ställ frågor till Delikatesskungen om det är något ni undrar över.