IstanbulKom iväg på en grymt spännande och otroligt intressant samt lärorik skolresa till Istanbul i Turkiet. Istanbul är en mycket gammal stad som ligger invid Bosporen och Marmarasjön. Faktum är att det har bott människor på den plats där dagens Istanbul är beläget sedan den yngre stenåldern. Grejen är nämligen att man i samband med utgrävningar som man gjorde i Istanbul för att anlägga en järnvägstunnel fann gravar och rester av boplatser som man har kunnat datera till någon gång mellan 6 400 och 5 800 år före vår tideräkning. Liknande fynd har gjorts vid utgrävningar i olika förorter till Istanbul. Summa summarum så är det en stad som kan ståta med en urban historia som sträcker sig i runda slängar 8 000 år tillbaka i tiden. Det gör att Istanbul är en stad som med lätthet spöar alla andra städer med hästlängder vad gäller dess historia.

Vikingarna gillade Istanbul
En lite cool grej med Istanbul är att det är en stad som under väldigt lång tid har haft en förmåga att locka till sig oss nordbor. Våra förfäder vikingarna gillade nämligen att besöka Istanbul – eller Miklagård som de kallade staden – och återkom ofta hit ombord på sina långskepp. Flera av dessa högresta vikingar – som av befolkningen i Istanbul brukade kallas för väringar – stannade i staden under väldigt lång tid och ingick i stadens militära försvar. Genom så gott som hela historien så har Istanbul spelat en viktig och central roll politiskt, kulturellt och religiöst. Sin status som huvudstad i Turkiet har Istanbul dock förlorat till förmån för Ankara. Men om ni i klassen har jobbat hårt med att tjäna pengar till skolresa och vill komma iväg till en stad som verkligen är historiskt intressant så ska ni åka på skolresa till Istanbul.

Istanbul har något för alla
Istanbul har något som passar för precis alla. Förutom alla historiska byggnader och moskéer så är shoppingen hur bra som helst och för den som gillar musik så är det bara att sätta sig på ett fik någonstans i staden där det bjuds på livemusik i form av schlagers eller mer österländska tongångar. Vi på bloggen kan därför varmt rekommendera er att åka till Istanbul på skolresa. Här kan ni läsa mer om skolresa till Istanbul.