Nationalparker är naturområden som av någon anledning ansetts särskilt skyddsvärda och därför inte får bebyggas eller förändras. Och detta är inte unikt för Sverige, det finns nationalparker i varenda världsdel.

En del nationalparker ligger ”vägg i vägg” med bostäder eller till och med industrier. Andra är tydligt avgränsade, som Blå Jungfrun, en klippö i Kalmarsund, mellan Öland och fastlandet. Det här är en av Sveriges minsta nationalparker, på totalt 198 hektar, och då är ändå 132 av dessa hektar vatten. 1925 köptes ön av industrimannen Torsten Kreuger, bror till tändstickskungen Ivar Kreuger, men han skänkte den genast till Svenska staten som gjorde nationalpark av den år 1926.

Trots otillgängligheten (pga Gotlandsfärjans svallvågor är det inte helt lätt att angöra ön med båt) anordnas dagliga båtresor från Oskarshamn på fastlandet och från Byxelkrok på norra Öland. Fast bara sommartid, för Blå Jungfrun bör besökas på sommaren. Då finns också parkvakter och guider på ön, som kan visa er runt bland grottor, klippöverhäng och fornlämningar. På Blå Jungfrun finns en boplats från stenåldern och den spektakulära Labyrinten, en mytomspunnen stenspiral som gäckat forskarna.

Det går också att utföra mer normala semesteraktiviteter, som att bada. Man får inte göra upp eld på Blå Jungfrun, men väl använda friluftskök. Den som vill kan övernatta på ön i Naturvårdsverkets vindskydd. Annars kan ni ta båten tillbaka samma dag.

Och när ni ändå befinner er i sydöstra Sverige kan ni besöka Kalmar med sitt fantastiska slott, Astrid Lindgrens värld och Virum Älgpark i Vimmerby, Öland eller Gotland. Sverige är fullt av möjligheter!

Och utgifter, tyvärr. Nästan alla aktiviteter kostar pengar, och däremellan ska man resa och övernatta, vilket inte heller brukar vara gratis. Lösningen för att inte låta klasskassan få sista ordet om resmålen är att tjäna pengar. Det finns inte mycket som skolelever kan och får göra i form av arbete, men ett lättare försäljningsarbete funkar.

Delikatesskungen har sedan 1992 samarbetat med skolklasser och andra grupper som velat tjäna extra pengar. Ni säljer deras delikatesser, som lyxig ekologisk extra jungfruolivolja, dragerad lakrits & mandel, praliner, salamikorv och cheddarost. Där ni bor, till folk ni känner eller var ni vill. Delikatesskungen står för delikatesser och försäljningsmaterial, ni tar betalt och levererar varorna till kunden. Ta en titt på Delikatesskungens hemsida och fundera över om inte det här kan vara en smart väg för er. Läs också vad tidigare klasser och idrottsklubbar har att säga om sina erfarenheter.